Każdy z nas zna charakterystyczne potrawy kuchni włoskiej. Tradycyjne potrawy przygotowywane są z dużej ilości warzyw, parmezanu wonnych ziół (oregano, bazylia, tymianek, kolendra i rozmaryn). Kuchnia włoska słynie z oliwy z oliwek, pomidorów, gnocchi, pizzy, makaronu, ryb i owoców morza. Przyjrzyjmy się zatem makaronom. Różne źródła podają, że Włosi mają od 70 do 300 odmian makaronów, ale tak naprawdę ich ilość zależy od inwencji twórczych włoskich gospodyń. Przybierają najrozmaitsze formy i kształty, kolory oraz smaki ze względu na użyte zioła i przyprawy. Makarony, które są popularne również u nas to z pewnością: spaghetti (nitki), cannelloni (duże grube rurki), fusilli (świderki), lasagne (płaskie prostokątne płaty), conchiglioni (makaron muszle), tortelini (małe krążki nadziewane mięsem), penne (grube rurki ze skośnymi końcami), tagliatelle (długie wstążki), ravioli (małe kwadratowe kluseczki nadziewane) oraz proponowane przez nas lumaconi czyli duże kolanka. Istotne jest również zastosowanie odpowiednich sosów do makaronów, ogólnie przyjętą zasadą jest stosowanie bardziej płynnych sosów do makaronów o porowatej lub prążkowanej powierzchni np. podczas gdy makarony o gładkiej strukturze są idealne do sosów, które bez trudu kleją się do makaronu, np. spaghetti carbonara.
Składniki:
- ½ opakowania makaronu Lumaconi (duże kolanka)
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 szkl. pasty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- 3 plastry bekonu pokrojonego w kostkę
- 1 kieliszek wina czerwonego wytrawnego
- 1 posiekana cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- oregano, bazylia, tymianek, sól pieprz do smaku
- 50 g stopionego masła
- 100 g tartego sera cheddar
- pomidorki daktylowe i szparagi jako uzupełnienie dania
Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy do „zeszklenia”. Następnie na patelnię dodajemy czosnek i boczek oraz mięso mielone i dokładnie mieszamy. Wlewamy pastę pomidorową i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku i dodać wino. Gotujemy do miękkości. Studzimy mięsną pastę. Obgotowujemy makaron lumaconi, wystarczy ok. 5 minut, przelewamy zimną wodą i nadziewamy pastą mięsną. Układamy obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Polewamy stopionym masłem makaron i posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 0 C przez około 35 do 40 minut.