Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Produkty Browin Dystrybutor

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Czym są enzymy winiarskie?

Enzymy do wina to dodatek, który stosowany w procesie wytwarzania wina poprawia jego walory smakowe oraz wzmacnia unikalny aromat. Substancja ta wspomaga naturalny proces rozkładu owoców przeciśniętych przez prasę na początkowym etapie produkcji napoju. Istnieją różne typy enzymów:

  • pektynazy mają za zadanie na przykład rozluźnić miąższ, dzięki czemu jesteśmy w stanie uzyskać więcej wartościowego soku. Przyspieszają też uwalnianie się soku, co pozwala uniknąć gorzkiego smaku wina w końcowym etapie produkcji;
  • glucozydazy natomiast wpływają na drugi kluczowy aspekt świadczący o jakości wina, czyli jego bukiet.

Enzymy do wina

PECTOLASA  100g enzym do wina soków PECTOLASA 100g enzym do wina soków
Producent: +++
Cena: 24,50 zł (netto: 19,92 zł )
szt.
zobacz więcej
PECTOLASA  5g   SpiritFerm enzym do wina soków na 25l PECTOLASA 5g SpiritFerm enzym do wina soków na 25l
Producent: Spirit Ferm
Cena: 2,50 zł (netto: 2,03 zł )
szt.
zobacz więcej

Enzymy do wina

Wino to napój od tysięcy lat znajdujący się w czołówce ulubionych alkoholi koneserów na całym świecie. Odpowiedni jego rodzaj sprawdzi się do każdego typu posiłku czy okoliczności — a także bez okazji, ponieważ samo delektowanie się tym trunkiem stanowi święto. W głowach wielu konsumentów rodzi się więc pytanie, jak samodzielnie przygotować pyszne wino, które zachwyci rodzinę oraz gości. Oprócz odpowiednich odmian owoców oraz sprzętu sekretnym składnikiem mogą okazać się enzymy do wina.

Starannie wyselekcjonowane enzymy do wina w naszej ofercie

W ofercie naszego sklepu znajdziesz najwyższej jakości enzymy do wina, które ułatwią Ci proces domowej produkcji trunku oraz poprawią jego warstwę smakową. Na szczególną uwagę zasługuje Pectolasa, która wystarczy na około 250 litrów nastawu. Enzym ten dodatkowo ułatwi klarowanie wina i sprawi, że pozbędziesz się nadmiernego wytrącania metanolu podczas fermentacji. Kolejnym świetnym wyborem będzie Pectolasa SpiritFerm, która pomoże Ci w sytuacji, kiedy masz zamiar wyprodukować mniejszą ilość wina (do 25 litrów), szczególnie jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z samodzielną produkcją wina z użyciem enzymów.

Sprawdzone enzymy do domowego wytwarzania wina

W procesie produkcji wina jesteśmy w stanie udoskonalić jego smak i aromat za pomocą enzymów. Dzielimy je na pektynazy likwidujące gorycz wina i przyspieszające rozkład owoców, a także glucozydazy, które m.in. oczyszczają moszcz oraz poprawiają bukiet. W naszym sklepie znajdziesz wysokiej jakości naturalne enzymy do wina, idealnie dopasowane do potrzeb amatorskich producentów owocowego trunku. W zależności od tego, ile chcemy wyprodukować napoju, należy zastosować odpowiedni wariant Pectolasy, które zamówisz w sklepie Deptana. Oprócz tego zachęcamy do skorzystania z naszej oferty pozostałych akcesoriów i dodatków do samodzielnego wytwarzania wina!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl