Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Kostka rosołowa dla wszystkich 0
Kostka rosołowa dla wszystkich

Kostka rosołowa

Dla miłośników zdrowego, świadomego żywienia. Kostka rosołowa to nieodzowny dodatek w każdej polskiej kuchni. Wzmacniacz smaku i „ratownik” potraw. Na bazie poniższego przepisu możemy robić kostki rosołowe wegańskie lub wegetariańskie, rybne, grzybowe, mięsne. Jeśli chcemy zrobić kostkę mięsną przygotowujemy ją na wywarze z wybranego przez siebie mięsa, zamiast podanej w przepisie wody. Przyprawy również dobieramy zgodnie z preferencjami. Pamiętajmy jednak, że nie można ich oszczędzać. Reguła lepiej więcej niż mniej będzie tu na miejscu.

czytaj całość »
Malinówka na zimę być musi 0
malinówka

Malinówka na zimę być musi

Przepis zaczerpnięty z książki kulinarnej „Kucharz Polski – 1635 praktycznych przepisów” z 1932 r. autor Marja Śleżańska. Warto nieraz poszperać w biblioteczkach naszych rodziców czy dziadków aby natrafić na ciekawą inspirację kulinarną. Na dodatek przepis sprawdzony przez 3 pokolenia

czytaj całość »
Gulasz z jelenia 0
Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia

Mięso z jelenia najsmaczniejsze jest z początku okresu polowań czyli pozyskiwane na przełomie sierpnia i września. Można go przyrządzać w najrozmaitszy sposób, traktując jego mięso jak wołowinę. Od wieków spożywanie dziczyzny jest znane w Polsce. Kiedyś dziczyzna stanowiła podstawę jadłospisu szlachty i możnowładców, w PRL-u zarezerwowana była dla „dewizowców”, dziś możemy ją nabyć bez problemu w niektórych marketach. Dziczyzna jest wyjątkowo smakowita i aromatyczna, można powiedzieć, że ze względu na sposób żywienia się zwierząt jest eko. Gulasz z jelenia zrobiony w szybkowarze idealnie nadaje się na nadchodzące jesienne obiady.

czytaj całość »
Keto chlebek 0
Keto chlebek

Keto chleb

Prosty. Szybki. Sycący. Cóż dodać. Keto w czystej postaci. Na bazie masła, a raczej pasty orzechowej. Nie wiele osób wie, ale w 2017 r. decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej stosowanie nazw sugerujących produkt mleczny w nazewnictwie wyrobów roślinnych jest niezgodne z prawem. Analogicznie do mleka z kokosa czy migdałów, obecnie to po prostu napoje roślinne. Tylko produkty obecne ponad 30 lat na rynku mogą stosować nazwę masło dla swoich produktów. Pasta orzechowa popularna w jest w dwóch odmianach: crunchy (z kawałkami orzechów) i smooth (kremowe). W przypadku naszego chleba obie pasty się sprawdzą.

czytaj całość »
Galaretka chrzanowa 0
Galaretka chrzanowa

Galaretka chrzanowa

Dość popularne warzywo w niecodziennej odsłonie. W polskiej kuchni chrzan kojarzy nam się najczęściej ze Świętami Wielkiej Nocy. Ostry smak w połączeniu z białą kiełbasą czy pieczonym boczkiem to klasyka gatunku. I oczywiście ćwikła, połączenie buraków z chrzanem jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak my proponujemy chrzan na słodko. To pyszny dodatek do szynki, zimnych mięs i ryb. Chrzan ma zbawienny wpływ żołądek i pracę wątroby, działa moczopędnie, przeciwbólowo i przeciwreumatycznie. Musimy pamiętać, że tylko surowy chrzan ma właściwości lecznicze, ten poniżej w wyniku obróbki cieplnej traci swoją „moc uzdrawiania”, stanowi wyłącznie smakowy dodatek.

czytaj całość »
Pieczona papryka 0
Pieczona papryka

Pieczona papryka

Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, do Europy przybyła z hiszpańskim lekarzem Diego Alvaraez Chanca, towarzyszem wyprawy Kolumba w 1493 r. w poszukiwaniu nowych lądów, spopularyzowana przez Węgrów, którzy zrobili z niej symbol narodowy – po prostu papryka. Należy do tej samej rodziny co ziemniak i bakłażan. Posiada ponad 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, na dodatek witamina podczas obróbki cieplnej nie ulega degradacji jak to ma miejsce w przypadku innych warzyw. Papryka występuje w wielu kolorach i smakach, o jej ostrym smaku decyduje alkaloid kapsaicyna. Surowa, kiszona, marynowana, gotowana, jako dżem, pieczona - spożywana w każdej postaci. Proponujemy paprykę pieczoną, która świetnie pasuje do twarogów, pieczywa i zimnych mięs.

czytaj całość »
Drożdżówki ze śliwkami 0
Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Ciasto drożdżowe…tak naprawdę to poezja smaku. Uniwersalne do wypieków na słodko i wytrawnie - baby, placki, drożdżówki, rogaliki, bułeczki, pizza, pierogi. Sekretem ciasta drożdżowego jest wykorzystanie do jego produkcji składników o temperaturze pokojowej. To ciasto uwielbia temperaturę 200 C. Wszystkie składniki muszą by wyjęte z lodówki ok. 2 godzin przed planowanymi pracami. Kolejna ważna rzecz: ciasto musi być dobrze wyrobione, musimy je mocno gnieść i zagniatać, długo wyrabiać rękoma (ok. 20 minut) lub nowocześniej robotem (ok. 10 minut). I ostatnia ważna sprawa: cierpliwość. Ciasto potrzebuje czasu aby mogło wystartować, urosnąć, najlepiej dwukrotnie. To największa tajemnica ciasta drożdżowego, praca nad nim

czytaj całość »
Pasztet również w słoiku 0
Pasztet również w słoiku

Pasztet również w słoiku

Pasztet aby był smaczny potrzebuje tłuszczu. Dlatego najlepiej wybrać do jego zrobienia lekko przerośnięte tłuszczem mięso (łopatka, karkówka) i oczywiście boczek lub podgardle oraz słonina. Najczęściej do pasztetu użyjemy również wątróbki, jaj i bułki, ten do słoika jest bardziej mięsny bez podrobów i nabiału. Bardziej neutralny w smaku, idealny dla mięsożerców z każdej grupy wiekowej.

czytaj całość »
Ciasteczka owsiane 0
Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Płatki owsiane dostarczają dla naszego organizmu duże ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Pozytywnie wpływają na: przewód pokarmowy, zakwaszenie treści pokarmowej, regulację poziomu kwasu solnego w żołądku, obniżenie produkcji cholesterolu, regulację glikemii, kontrolę apetytu, florę bakteryjną w jelitach. Jedzenie płatków owsianych na śniadanie zapewnia porcję energii na cały dzień, około 370-380 kcal w 100 g. Przepis na ciasteczka, które dziś oferujemy dłużej zachowają smak przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku. Oczywiście jeśli po upieczeniu będą do zjedzenia dłużej niż 2 dni

czytaj całość »
Chutney z gruszek 0
Chutney z gruszek

Chutney z gruszek

Aromatyczny, słodki od łagodnego do lekko pikantnego smaku, doskonały jako do mięs pieczonych, serów i chipsów. To forma dżemu jednak o grudkowanej konsystencji. Pochodzi Azji a dokładnie z kuchni hinduskiej. Popularny w Stanach Zjednoczonych. Sporządzany z owoców i warzyw z dodatkiem octu, cebuli, czosnku, rodzynków i musztardy. W Polsce, przepisy na chutney pojawiły się już w XVII wieku pod nazwą „gąszcze”. Owocowy chutney w Polsce najczęściej przygotowywany jest z jabłek, śliwek lub gruszek sporej ilości cebuli i kilku ząbków czosnku. Z przypraw możemy użyć imbiru świeżego lub w proszku, chili, gałki muszkatołowej, kolorowego pieprzu. Oczywiście nie możemy zapomnieć o cukrze trzcinowym i occie winnym.

czytaj całość »
Nalewka z aronii 0
Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Aronia zawędrowała do Europy z Ameryki Północnej. Sok z owoców aronii pozytywnie wpływa na wzrok  i funkcjonowanie mózgu, działa przeciwwirusowo. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Jako dodatek do codziennego menu wspiera ochronę organizmu przed rozwojem miażdżycy, zawałem serca i udarem mózgu. Rutyna zawarta w owocach aronii uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Ze względu na niską wartość kaloryczną oraz dzięki obniżaniu wchłaniania glukozy, owoce aronii są zalecane dla chorujących na cukrzycę. Owoce aronii zaczyna zbierać się od połowy sierpnia. W smaku są dosyć kwaśne i cierpkie, najlepszy smak uzyskują dopiero po przemrożeniu (minimum 24 h). Można je dodawać, po przemrożeniu do jogurtu naturalnego. Garść owoców aronii, łyżka miodu i 300 ml naturalnego jogurtu, wszystko blendujemy i drugie śniadanie mamy gotowe. Poniżej proponujemy przepis doskonale trafiający w gusta amatorów nalewek.

czytaj całość »
Leczo na obiad i do słoików 0
Leczo

Leczo na obiad i do słoików

Zgodnie z wikipedią „leczo to węgierska potrawa znana także w Polsce, Czechach, na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Austrii i Izraelu, rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku”. Syta potrawa na obiad i kolacje, świetnie sprawdzi się w ciepłe dni w wersji wege bez dodatku kiełbasy i boczku, jedynie na oleju lub w chłodniejsze dni jako rozgrzewająca  potrawa z większą ilością chili oraz kiełbasy i boczku. Dodatkowo wersję wege możemy zapasteryzować w słoikach na zimę.

czytaj całość »
Jak zrobić ogórki kiszone z wanny ogórków? 0
ogórki kiszone

Jak zrobić ogórki kiszone z wanny ogórków?

Sezon ogórkowy w pełni. Kiszonki są doskonałym uzupełnieniem naszej diety. Zarówno ogórki jak i sok z kiszenia świetnie sprawdzą się w przygotowywaniu potraw. Ze względu na zawartość witamin z grupy B sok z ogórków poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, reguluje ciśnienie krwi oraz łagodzi migrenowe bóle głowy, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i moczopędne. Kiszone ogórki zyskują trwałość dzięki działalności bakterii fermentacji mlekowej. Aby kiszonki się udały, należy stworzyć odpowiednie warunki rozwoju bakterii fermentacji mlekowej. Uda nam się to dzięki szczelnemu ułożeniu ogórków w opakowaniach do kiszenia oraz dokładnemu zalaniu ogórków, aby stworzyć warunki beztlenowej. Najkorzystniejsza do kiszenia będzie temperatura ok. 20 0C i oczywiście odpowiedni dobór opakowań, które muszą być czyste pod względem mikrobiologicznym. Wannę ogórków możemy ukisić w beczkach plastikowych 20 l dodatkowo wykorzystując worki do kiszonek dostępne w naszej ofercie.

czytaj całość »
Keto omlet 0
Keto omlet

Keto omlet

"Keto wyznawcy" doskonale wiedzą jak ważny jest pierwszy posiłek, najczęściej jeden z dwóch, nieraz trzech jaki spożywają. W tym sposobie żywienia węglowodany zostają zastąpione przez tłuszcze. Odpowiednio dobrane składniki na syty posiłek, dają dużą dawkę energii do funkcjonowania w ciągu dnia. Omlet jest jednym  prostszych dań do przyrządzenia. Może być wytrawy, lub na słodko. Poniższy przepis wpisuje się w kanon omletów „na słodko”.

czytaj całość »
Kiełbasa w słoiku 0
Kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku

W okresie wakacyjnym, my mięsożercy, stajemy przed dylematem,  w jaki sposób uchronić mięso przed temperaturami. Chcąc zabrać je na wakacje próbujemy poddawać je różnym obróbkom  pieczeniu, gotowaniu czy zamarynowaniu i pakowaniu w worki moletowane. Mamy przepis na kiełbasę w słoikach. Słoiki poddane tyndalizacji pozwolą zachować świeżość produktu, bez obawy o zepsucie się mięsa. Nadadzą się w podróż, na camping czy po prostu jako prezent. Ze względu na łatwe przygotowanie i smaczną zawartość słoików jesteśmy pewni, że nie jednokrotnie wrócicie do tego przepisu. Polecamy również przepis na słoikówkę, który znajdziecie na opakowaniu przypraw.

czytaj całość »
Lemoniada cytrynowo-tymiankowa 0
Lemoniada cytrynowo-tymiankowa

Lemoniada cytrynowo-tymiankowa

Jeden z najbardziej znanych i najbardziej orzeźwiających napojów na świecie, lemoniada. Tradycyjnie to napój na bazie wody, cukru i soku z cytryny. Dziś lemoniada może być arbuzowa, brzoskwiniowa, ananasowa, truskawkowa czy nawet lawendowa. Coraz popularniejsze jest również stosowanie świeżych ziół jako element dekoracyjny czy też jako dodatek do syropu cukrowego aby nadać jakąś zdecydowaną nutę smakową. Zioła nadają „nowoczesnego” smaku tradycyjnemu napojowi. Dziś mamy dla was przepis na lemoniadę cytrynowo-tymiankową. Ciekawy, orzeźwiający smak i aromat tymianku świetnie ugasi pragnienie w upalne lato. Doskonała jako napój do potraw z grilla, party na świeżym powietrzu i dla dzieci. Wersja dla dorosłych, do lemoniady kieliszek cytrynówki zrobionej z połączenia wódki z zaprawką cytrynową.

 

czytaj całość »
Nocino nie tylko na niestrawność 0
nalewka orzechowa

Nocino nie tylko na niestrawność

Mamy ostatnią szansę na „nastawienie” w tym sezonie nalewki orzechowej. Nocino to likier, który wywodzi się z północy Włoch. Ma ciemną lepką konsystencję i słodko gorzki smak. W Polsce nalewka orzechowa przywodzi nam jedynie gorzko cierpki smak, ponieważ do jej wytwarzania używa się tylko młodych orzechów włoskie (zbierane w terminie ok. 24 czerwca) zalanych wysokoprocentowym alkoholem. Jest stosowana jedynie jako lekarstwo na niestrawność i rozstrój żołądka. Nasz przepis to połączenie aromatów orzechów włoskich, płatków róży, cynamonu, skórki cytrynowej, cukru trzcinowego i oczywiście alkoholu. Nadal ma właściwości lecznicze i dodatkowo jest doskonałym uzupełnieniem do espresso po obfitym świątecznym obiedzie.

czytaj całość »
Na niedzielę - sernik z wiśniami 0
sernik z wiśniami

Na imieniny lub na niedzielę

Korzystając jeszcze z możliwości zrobienia czegoś pysznego z wiśni, których niestety sezon pomału się kończy, proponujemy sernik z kruszonką z płatkami migdałowymi. Ten przepis możemy wykonywać również z malinami, jagodami, brzoskwiniami, z każdymi owocami miękkimi. Niektórzy uważają, że sernik to wyzwanie. Nic bardziej mylnego, poniższy przepis spowoduje, że pozbędziecie się obaw i z chęcią wrócicie do tego przepisu. Aby dopełnić wiśniowe love, proponujemy do serniczka sporządzić likier lub nalewkę z koncentratu wiśniowego PROFIMATOR, lub użyć go jako polewę do sernika.

czytaj całość »
Z miłości do przetworów 0
cukinia kiszona

Kiszenie z punktu widzenia zachowania wartości odżywczej przetworu jest polecanym sposobem konserwowania. Środkiem konserwującym jest kwas mlekowy, który wytwarza się podczas kiszenia warzyw. Najczęściej kisi się kapustę, ogórki, buraki, ale nie brak amatorów na kiszoną paprykę, rzodkiewkę, kalafiora czy marchew. Dla osób nie „bojących się” próbować nowych smaków przepis na kiszoną cukinię. Lato to dobry czas na wykorzystanie możliwości tego warzywa. Pamiętajmy jednak o zachowaniu sterylnych warunków w trakcie przygotowywania kiszonek. Tylko wtedy nasza praca zakończy się sukcesem.

czytaj całość »
Babeczki owsiane na śniadanie 0
Babeczki owsiane

Kolejna osłona z płatkami owsianymi w roli głównej. Tym razem babeczki owsiane jako substytut pieczywa, dla każdego kto lubi tzw. zdrową żywność. Nasiona roślin oleistych zapewnią nam energię na początek dnia, podobnie jak rodzynki z zawartymi w nich węglowodanami. Babeczki są syte a przez neutralny smak można je zjadać z serami, wędlinami, miodem i konfiturami.

czytaj całość »
Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Swojskie przepisy
Kostka rosołowa dla wszystkich

Kostka rosołowa

Dla miłośników zdrowego, świadomego żywienia. Kostka rosołowa to nieodzowny dodatek w każdej polskiej kuchni. Wzmacniacz smaku i „ratownik” potraw. Na bazie poniższego przepisu możemy robić kostki rosołowe wegańskie lub wegetariańskie, rybne, grzybowe, mięsne. Jeśli chcemy zrobić kostkę mięsną przygotowujemy ją na wywarze z wybranego przez siebie mięsa, zamiast podanej w przepisie wody. Przyprawy również dobieramy zgodnie z preferencjami. Pamiętajmy jednak, że nie można ich oszczędzać. Reguła lepiej więcej niż mniej będzie tu na miejscu.

Malinówka na zimę być musi

Malinówka na zimę być musi

Przepis zaczerpnięty z książki kulinarnej „Kucharz Polski – 1635 praktycznych przepisów” z 1932 r. autor Marja Śleżańska. Warto nieraz poszperać w biblioteczkach naszych rodziców czy dziadków aby natrafić na ciekawą inspirację kulinarną. Na dodatek przepis sprawdzony przez 3 pokolenia

Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia

Mięso z jelenia najsmaczniejsze jest z początku okresu polowań czyli pozyskiwane na przełomie sierpnia i września. Można go przyrządzać w najrozmaitszy sposób, traktując jego mięso jak wołowinę. Od wieków spożywanie dziczyzny jest znane w Polsce. Kiedyś dziczyzna stanowiła podstawę jadłospisu szlachty i możnowładców, w PRL-u zarezerwowana była dla „dewizowców”, dziś możemy ją nabyć bez problemu w niektórych marketach. Dziczyzna jest wyjątkowo smakowita i aromatyczna, można powiedzieć, że ze względu na sposób żywienia się zwierząt jest eko. Gulasz z jelenia zrobiony w szybkowarze idealnie nadaje się na nadchodzące jesienne obiady.

Keto chlebek

Keto chleb

Prosty. Szybki. Sycący. Cóż dodać. Keto w czystej postaci. Na bazie masła, a raczej pasty orzechowej. Nie wiele osób wie, ale w 2017 r. decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej stosowanie nazw sugerujących produkt mleczny w nazewnictwie wyrobów roślinnych jest niezgodne z prawem. Analogicznie do mleka z kokosa czy migdałów, obecnie to po prostu napoje roślinne. Tylko produkty obecne ponad 30 lat na rynku mogą stosować nazwę masło dla swoich produktów. Pasta orzechowa popularna w jest w dwóch odmianach: crunchy (z kawałkami orzechów) i smooth (kremowe). W przypadku naszego chleba obie pasty się sprawdzą.

Galaretka chrzanowa

Galaretka chrzanowa

Dość popularne warzywo w niecodziennej odsłonie. W polskiej kuchni chrzan kojarzy nam się najczęściej ze Świętami Wielkiej Nocy. Ostry smak w połączeniu z białą kiełbasą czy pieczonym boczkiem to klasyka gatunku. I oczywiście ćwikła, połączenie buraków z chrzanem jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak my proponujemy chrzan na słodko. To pyszny dodatek do szynki, zimnych mięs i ryb. Chrzan ma zbawienny wpływ żołądek i pracę wątroby, działa moczopędnie, przeciwbólowo i przeciwreumatycznie. Musimy pamiętać, że tylko surowy chrzan ma właściwości lecznicze, ten poniżej w wyniku obróbki cieplnej traci swoją „moc uzdrawiania”, stanowi wyłącznie smakowy dodatek.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
11,00 zł 8,94 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN likier śliwkowy ŚLIWOWICA 40ml
Zaprawka BROWIN likier śliwkowy ŚLIWOWICA 40ml
11,80 zł 9,59 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
0,85 zł 0,69 zł
szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
8,50 zł 6,91 zł
szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADAOWA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADAOWA 40ml
8,60 zł 6,99 zł
szt.
wąż wężyk silikonowy 5/7 1m
wąż wężyk silikonowy 5/7 1m
4,50 zł 3,66 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl