


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
PECTOLASA 100g enzym do wina soków
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
PECTOLASA 100g enzym do owoców wina soków na około 250l
Pectolasa to enzym pektolityczny
Pektolasa 100g wystarcza na około 250L nastawu
Szeroko stosowany przez winiarzy enzym w produkcji win. Enzym rozkłada tzw. substancje pektynowe (pektyny) i zamienia je w związki rozpuszczalne.
Pektolasę zaleca się dodawać do wszystkich win fermentowanych w miazdze.
Zawartość pektyn w wybranych owocach:
- jabłko – 1 do 1,5%
- wytłoki jabłkowe – 8 d0 15%
- morele – 1%
- czereśnie – 0,4%
- skórki owoców cytrusowych – 30%
Dzięki zastosowaniu pectolasy:
mamy większy uzysk soku z owoców;
enzym wspomaga fermentację win owocowych – pełniejsze odfermentowanie cukrów owocowych;
zastosowanie enzymu ułatwia późniejsze klarowanie wina;
enzym rozbijając ściany komórkowe w owocach sprawia, że wina są bardziej aromatyczne;
zapobiega przed nadmierną produkcją trującego metanolu podczas fermentacji alkoholowej;
JAK STOSOWAĆ PECTOLASĘ?
Przyjmuje się dozowanie enzymu na poziomie:
1g na każde 4kg owoców o dużej zawartości pektyn jak jabłka, wszystkie owoce cytrusowe, porzeczki
1g na każde 8kg owoców o małej zawartości pektyn jak winogrona, czereśnie
Pektolasę należy dodawać do owoców uprzednio zalanych niewielką ilością gorącej wody (może być to pierwsza dawka syropu cukrowego), jak temperatura nastawu osiągnie 40-50°C na 2 godziny przed dodaniem drożdży. Jeżeli pectolasę dodajemy do owoców w temperaturze pokojowej około 25°C należy odczekać 4 godziny do dodania drożdży.
UWAGA: Należy przestrzegać zalecanych temperatur stosowania preparatu, wyższe temperatury spowodować mogą jego dezaktywacje.