Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
PECTOLASA 100g enzym do wina soków
Opis
PECTOLASA 100g enzym do owoców wina soków na około 250l
Pectolasa to enzym pektolityczny
Pektolasa 100g wystarcza na około 250L nastawu
Szeroko stosowany przez winiarzy enzym w produkcji win. Enzym rozkłada tzw. substancje pektynowe (pektyny) i zamienia je w związki rozpuszczalne.
Pektolasę zaleca się dodawać do wszystkich win fermentowanych w miazdze.
Zawartość pektyn w wybranych owocach:
- jabłko – 1 do 1,5%
- wytłoki jabłkowe – 8 d0 15%
- morele – 1%
- czereśnie – 0,4%
- skórki owoców cytrusowych – 30%
Dzięki zastosowaniu pectolasy:
mamy większy uzysk soku z owoców;
enzym wspomaga fermentację win owocowych – pełniejsze odfermentowanie cukrów owocowych;
zastosowanie enzymu ułatwia późniejsze klarowanie wina;
enzym rozbijając ściany komórkowe w owocach sprawia, że wina są bardziej aromatyczne;
zapobiega przed nadmierną produkcją trującego metanolu podczas fermentacji alkoholowej;
JAK STOSOWAĆ PECTOLASĘ?
Przyjmuje się dozowanie enzymu na poziomie:
1g na każde 4kg owoców o dużej zawartości pektyn jak jabłka, wszystkie owoce cytrusowe, porzeczki
1g na każde 8kg owoców o małej zawartości pektyn jak winogrona, czereśnie
Pektolasę należy dodawać do owoców uprzednio zalanych niewielką ilością gorącej wody (może być to pierwsza dawka syropu cukrowego), jak temperatura nastawu osiągnie 40-50°C na 2 godziny przed dodaniem drożdży. Jeżeli pectolasę dodajemy do owoców w temperaturze pokojowej około 25°C należy odczekać 4 godziny do dodania drożdży.
UWAGA: Należy przestrzegać zalecanych temperatur stosowania preparatu, wyższe temperatury spowodować mogą jego dezaktywacje.