Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Produkty Browin Dystrybutor

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

PECTOLASA 100g enzym do wina soków

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 24,50 zł 24.50
Cena netto: 19,92 zł
ilość szt.
Zyskujesz 24 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: +++
Kod produktu: pectolasa100g

Opis

PECTOLASA 100g enzym do owoców wina soków na około 250l

Pectolasa to enzym pektolityczny 
Pektolasa 100g wystarcza na około 250L nastawu
Szeroko stosowany przez winiarzy enzym w produkcji win. Enzym rozkłada tzw. substancje pektynowe (pektyny) i zamienia je w związki rozpuszczalne.

Pektolasę zaleca się dodawać do wszystkich win fermentowanych w miazdze.
Zawartość pektyn w wybranych owocach:

- jabłko – 1 do 1,5%

- wytłoki jabłkowe – 8 d0 15%

- morele – 1%

- czereśnie – 0,4%

- skórki owoców cytrusowych – 30%

Dzięki zastosowaniu pectolasy:

mamy większy uzysk soku z owoców;
enzym wspomaga fermentację win owocowych – pełniejsze odfermentowanie cukrów owocowych;
zastosowanie enzymu ułatwia późniejsze klarowanie wina;
enzym rozbijając ściany komórkowe w owocach sprawia, że wina są bardziej aromatyczne;
zapobiega przed nadmierną produkcją trującego metanolu podczas fermentacji alkoholowej;

JAK STOSOWAĆ PECTOLASĘ?

Przyjmuje się dozowanie enzymu na poziomie:

1g na każde 4kg owoców o dużej zawartości pektyn jak jabłka, wszystkie owoce cytrusowe, porzeczki

1g na każde 8kg owoców o małej zawartości pektyn jak winogrona, czereśnie

Pektolasę należy dodawać do owoców uprzednio zalanych niewielką ilością gorącej wody (może być to pierwsza dawka syropu cukrowego), jak temperatura nastawu osiągnie 40-50°C na 2 godziny przed dodaniem drożdży. Jeżeli pectolasę dodajemy do owoców w temperaturze pokojowej około 25°C należy odczekać 4 godziny do dodania drożdży.



UWAGA: Należy przestrzegać zalecanych temperatur stosowania preparatu, wyższe temperatury spowodować mogą jego dezaktywacje.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium