


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
mąka z CIECIORKI 1kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
mąka z CIECIORKI 1kg
MĄKA Z CIECIORKI (MĄKA Z CIECIERZYCY)
Besan - niezastąpiony składnik kuchni indyjskiej oraz ważny element diety roślinnej i bezglutenowej. Chociaż nie jest jeszcze tak popularny jak mąka pszenna, to cieszy się uznaniem wśród miłośników nowych smaków, zdrowego odżywiania i eksperymentów kulinarnych. Co warto o nim wiedzieć?
Besan, czyli...
… mąka z cieciorki, nazywana też mąką groszkową. Powstaje przez zmielenie suchych lub mokrych (a wręcz sfermentowanych) ziaren ciecierzycy. Proces fermentacji, choć brzmi odrobinę odstraszająco, jest bardzo pożyteczny, gdyż wpływa na lepszą przyswajalność białka. Tak naprawdę besan ma niewiele wspólnego z tradycyjnymi mąkami, powstającymi z przemiału zbóż. Jako produkt z rośliny strączkowej dostarcza ponadprzeciętną ilość białka, żelaza, potasu i magnezu. Mąka z ciecierzycy ma szerokie zastosowanie, odbiegające jednak od jej odpowiednika z pszenicy. Samodzielnie nie nadaje się do przygotowania tradycyjnych, polskich wypieków, lecz doskonale sprawdza się jako składnik panierek, sosów i kotletów lub baza wegańskiej frittaty.
SMAK ORIENTU
W krajach basenu Morza Śródziemnego besan jest nieodłącznym elementem pieczywa, kofty, słodyczy i wszelkiego rodzaju przekąsek. Przygotowuje się z niego khandvi - tradycyjne przekąski w postaci ruloników, kadhi - gęsty, pikantny sos na ciepło, pakorę - warzywa w cieście, a także deser ladhoo, z prażonej na maśle mąki z ciecierzycy z bakaliami. Co ciekawe, delikatnie orzechowy besan - choć powstaje z cieciorki - zupełnie nie przypomina smaku jej ugotowanych ziaren.
SKŁADNIKI
Mąka z ziaren ciecierzycy
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Dlaczego warto wybrać mąkę z ciecierzycy?
-
Naturalnie bezglutenowa: Doskonały wybór dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Pozwala na przygotowanie ulubionych dań bez obaw.
-
Bogactwo białka i błonnika: Ciecierzyca to źródło białka roślinnego, które wspiera budowę mięśni, oraz błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie i daje uczucie sytości.
-
Wszechstronne zastosowanie: Idealna do zagęszczania zup i sosów, przygotowywania placków, naleśników, kotletów warzywnych, a nawet pieczenia bezglutenowego chleba i ciast. Wykorzystasz ją do przygotowania tradycyjnych dań kuchni indyjskiej, takich jak pakora czy farsan.
-
Łatwa w użyciu: Nasza mąka ma delikatną teksturę i neutralny smak, dzięki czemu łatwo adaptuje się do różnych przepisów, nie dominując ich smaku.
Sposoby użycia:
-
Pieczenie: Zastąp część mąki pszennej mąką z ciecierzycy w swoich ulubionych przepisach na chleb, bułki czy ciasta, aby wzbogacić je o wartości odżywcze.
-
Potrawy wytrawne: Przygotuj pyszne, bezmięsne burgery, falafele, omlety czy pasztety warzywne. Mąka z ciecierzycy świetnie sprawdzi się również jako zagęstnik do gulaszy.
-
Naleśniki i placki: Wyczaruj zdrowe i sycące naleśniki, placki czy indyjskie dosa, które zachwycą smakiem i teksturą.
Zadbaj o swoje zdrowie i eksperymentuj w kuchni z naszą mąką z ciecierzycy ! To produkt, który z pewnością znajdzie stałe miejsce w Twojej spiżarni.
Wartość energetyczna |
1582 kJ / 378 kcal |
791 kJ / 189 kcal |
9 % |
Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
6,04 g 0,6 g |
3,02 g 0,3 g |
4 % 2 % |
Węglowodany -w tym cukry |
62,95 g 10,7 g |
31,48 g 5,35 g |
12 % 6 % |
Błonnik |
12,2 g |
6,1 g |
- |
Białko |
20,47 g |
10,34 g |
21 % |
Sól** |
0,06 g |
0,03 g |
< 1 % |
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.