Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Produkty Browin Dystrybutor

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

kultury bakterii do sera typu MOZZARELLA na 10L

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 18,50 zł 18.50
Cena netto: 15,04 zł
ilość szt.
Zyskujesz 18 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 1.88778
Producent: +++
Kod produktu: 5902898331158

Opis

kultury bakterii do sera typu MOZARELLA na 10L 

Ser mozzarella jest to ser biały gładki, o smaku mlecznym, delikatnym lekko słodkawym.

Kultury bakterii serowarskich MOZZARELLA na 10L mleka

Jak przygotować ser typu MOZZARELLA:

Mleko podgrzewamy aż osiągnie temperaturę 42C dodać kultury bakterii do wytwarzania mozzarelli,

wymieszać i przy temperaturze 38C, dodać podpuszczkę. Skrzep powinien być gotowy po 18-20

minutach. Pierwsze cięcie wykonujemy na krzyż. Mierzymy pH. Należy poczekać, aż uzyskamy pH

równe 5.80 i następnie kroimy skrzep w kostkę. Znowu poczekać, aż pH skrzepu wyniesie 5.20

i delikatnie pokroić na mniejszą kostkę, po czym pozostawić do odpoczynku przez 10 minut. Po

osiągnięciu pH 5.10 usunąć serwatkę i umieścić skrzep na stole a następnie pociąć w na paski

zachodzące na siebie. Następnie sprawdzić masę serową , biorąc kawałek i zanurzając we

wrzącej wodzie (90C). Wcześniej do tej wody należy dodać sól (1 kg x 100 litrów wody).

Gdy masa serowa rozciąga się jak guma do żucia, oznacza że jest gotowa do obróbki. Należy

pociąć masę w paski i zalać gorącą wodą a następnie dokładnie wymieszać. Odrzucamy tę

pierwszą maślankę i ponownie wylewamy gorącą wodę na ziarno serowe, solimy ziarno (4 łyżki

soli na 5 kg) i pokrywamy ponownie masę wrzątkiem. Bierzemy kawałek masy serowej i formujemy

mozzarellę. Następnie zanurzamy mozzarellę w zimnej wodzie aby stężała. Mozzarella jest

gotowa po godzinie od zanurzenia.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium