Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Weekendowe wędzenie

0
Weekendowe wędzenie

Nadszedł czas na pochwalenie się wykonanym wędzeniem, które tym razem swoim zakresem objęło piersi z kurczaka. Kurczak jest niezwykle uniwersalnym mięsem, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Można go piec, gotować, smażyć, dusić, grillować oraz wędzić. Wędzona pierś z kurczaka to smaczna przekąska. Świetnie sprawdza się jako wkład do zielonych sałatek typu fit, albo tych z majonezem, ananasem i kukurydzą. Jest idealnym dodatkiem do dań z makaronem, ryżem czy różnego rodzaju kaszami. Może być podawana w formie przekąski z serami czy warzywami oraz pokrojona do kanapek. Wędzona pierś z kurczaka słynie z dużej ilości białka - składnika, który chroni przed utratą tkanki mięśniowej podczas odchudzania i wspomaga jej regenerację po treningu. Ponadto jest sycącym produktem odżywczym, który tłumi apetyt na dłużej. Postanowiliśmy przygotować piersi w solance, nie używaliśmy peklosoli. Zrobiliśmy prostą solankę z dodatkiem ziół. Jak zwykle możecie użyć ziół według preferencji smakowych np. słodkiej i ostrej papryki, albo bazylii. Można się również ograniczyć do kilku ziarenek pieprzu i samej soli, wydobywając naturalne aromaty w uwędzonym mięsie. Kolejny ważny etap to osuszanie mięsa, my do tego celu użyliśmy przystawki do wędzarni, osuszacza. Czas wędzenia to 2-3 godz. Piesi należy również sparzyć, można to zrobić przed lub po wędzeniu, ewentualnie dopiec 15 minut w 90 °C. My wybraliśmy sposób: wędzenie – parzenie. Ostatnim istotnym elementem wędzenia jest wybór zrębków. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się drewno jabłoni – wydziela słodkawy dym, który posiada łagodny aromat. Z kurczakiem dobrze komponuje się również drewno gruszy oraz czereśni. Dobry efekt uzyskuje się wybierając drewno dębu lub klonu.

Składniki:

Przygotowanie:

Ciepłą wodę wymieszamy z solą. Do naczynia wkładamy piersi, czosnek i przyprawy i zalewamy solanką. Naczynie odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyciągamy piersi z solanki i szykujemy do wędzenia. Pierwszy krok to nabicie piersi na haki. Następnie piersi dokładnie osuszamy, muszą być suche w dotyku. My zrobiliśmy suszenie wieszając piersi w wędzarni i suszyliśmy w 50 st. C z użyciem osuszacza. Po osuszeniu wędzimy mięso w temp. 55-60 °C, do uzyskania złotego lub pożądanego koloru, ok 2-3 godzin. Po tym czasie, filety możemy poddać parzeniu w temperaturze 80 °C przez około 10 minut albo podnieś temperaturę w wędzarni do nawet 90 °C i dopiekać przez około 15 minut.

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Swojskie przepisy
Twaróg wędzony

Twaróg wędzony

Ser twarogowy możemy uwędzić przy okazji wędzenia mięs: szynkischabu czy fileta z kurczaka. Taki uwędzony twaróg pachnie cudownie, wygląda bardzo smakowicie i jest pyszny. Idealny do kanapek oraz sałatek lub jako przekąska na desce serów z serami dojrzewającymi. Polecamy samemu przygotować twaróg, ale równie dobrze sprawdzi się twaróg ze sklepu. Konsystencja sera powinna być zwarta i najlepiej żeby był wyrobem o wyższej zawartości tłuszczu. Chudy twaróg można przygotować, ale należy mieć na uwadze, że finalnie się rozpada, trzeba z nim postępować bardzo delikatnie. Najlepiej umieścić go w siatce do wędzenia i nie wieszać ale kłaść na półce. Najlepszy jest tłusty twaróg – w kostce, w krążku, w gomółce. Jeśli robimy twaróg sami możemy nadać mu dowolny kształt korzystając z koszyczków serowarskich (stożekwaleckwadratprostokątserce) lub z chust tworząc klinki. Do przygotowania twarogu przyda się jakieś naczynie przygotowania solanki, miska, garnek do moczenia w solance, siatka wędzarnicza i sznurek wędzarniczy (u nas klinki układanie na półce, więc nie skorzystaliśmy z tych elementów),zrębki wędzarnicze i oczywiście wędzarnia: automatycznaelektrycznabalkonowa lub w garnku. Korzystajmy z możliwości swoich wędzarni i bierzmy się do wędzenia twarogów.  

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Knedle pochodzą z niemieckojęzycznych krajów. Pierwsze przepisy pochodzą z XVIII wieku, prawdopodobnie podstawą knedli było ciasto zagniatane z bardzo gęstej owsianki lub innej kaszy, a do ich środka wkładane były suszone owoce. Było to danie ubogich społeczności. W bogatszych domach knedle miały mięsną „wkładkę”. Gdy w Europie upowszechniły się ziemniaki, zaczęto z nich przyrządzać knedle. W zależności od regionu knedle przybierają nieco inną postać, ale wszędzie najczęściej podaje się je na słodko. W Austrii ziemniaczane knedle serwuje się wypełnione morelami i posypuje uprażoną bułką tartą i cukrem pudrem. Na  Słowacji i we wschodnich Czechach knedle przyrządza się z ciasta drożdżowego z jagodami, podaje się z bitą śmietaną lub z masłem i cukrem trzcinowym. W zachodnich Czechach popularne są knedle z ciasta twarogowego nadziewane truskawkami lub śliwkami, a posypuje się je pokruszonym piernikiem. Knedle w naszych kuchniach, to proste kluski z ziemniaków, mąki i jajka z nadzieniem owocowym: truskawkami lub śliwkami. Najczęściej knedle z truskawkami zwiastują początek a knedle ze śliwkami koniec lata. To smak dzieciństwa dla wielu z nas. Można podawać ze śmietaną, jogurtemmiodemcukrem, cukrem waniliowym lub podsmażoną na maśle bułką tartą. W Łodzi knedle z truskawkami, polane rozpuszczonym masłem, podajemy z gotowaną, młodą kapustą, okraszona słoninką i panierowanym kotletem schabowym. Może większości wydaje się to dziwne połączenie ale zapewniamy Was, że jest wyjątkowo przepyszne.

Cajun przyprawa amerykańska

Cajun przyprawa amerykańska

Cajun zwana przyprawą kajeńską jest jedną z najczęściej i najchętniej używanych przyprawa świata. Cajun to charakterystyczna przyprawa kuchni Luizjany w USA. Podstawą smaku jest pieprz cayenne oraz słodka papryka. Nie mniej ważne są też pozostałe przyprawy takie jak sólpieprz czarnyczosnekcebulaoreganotymianek, tworzące wyjątkową kompozycję niebanalnego smaku oraz aromatu. Przyprawa Cajun jest wszechstronna i może być wykorzystywana do wielu rodzajów potraw. Od klasycznych dań, takich jak krewetki, kurczak czy kiełbasa, po ziemniaki, ryż i warzywa. Wszystkie potrawy nabierają wyrazistego charakteru po dodaniu tej mieszanki przypraw. Przyprawę Cajun stosuje się bezpośrednio na mięsorybę lub kurczaka przed smażeniem lub pieczeniem. Można obsypać tą przyprawą krojone pomidory i włożyć do piekarnika. Dobrym pomysłem jest prażenie obtoczonych lub posypanych przyprawą Cajun orzechów i nasion; uzyskamy w ten sposób pikantną przekąskę. Połączenie przyprawy Cajun z pomidorem cebulą i oliwą daje nam pikantną salsę. A samo połączenie przyprawy z oliwą  będzie idealną pikantną marynatą. Warto wspomnieć, że cajun, to nie tylko styl gotowania, to prawdziwa filozofia kulinarna, która wywodzi się z Luizjany. Krainy gdzie mieszają się wpływy kultury francuskiej, afrykańskiej i hiszpańskiej, tworząc niepowtarzalną mozaikę smaków. Charakterystyczne dla kuchni cajun są intensywne przyprawy, bogactwo aromatów i połączenie różnorodnych składników, tworzące wyborne potrawy, które kuszą podniebienia każdego smakosza. Nieraz nie potrzeba wiele aby za pomocą podstawowych przypraw przyrządzić pyszne danie czy przekąskę.

Czekoladowe marzenie z truskawkami

Czekoladowe marzenie z truskawkami

Międzynarodowy Dzień Dziecka został ustanowiony w 1954 przez Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) dla upowszechniania ideałów i celów dotyczących praw dziecka zawartych w Karcie Narodów Zjednoczonych (1945) i obchodzony od 1955 w różne dni roku w różnych krajach członkowskich ONZ. W Polsce oraz byłych krajach socjalistycznych obchodzony jest 1 czerwca. Od zawsze wiadomo, że każdy mały i duży człowiek uwielbia słodycze: lodygalaretkisłodkie napoje, ciasteczka, czekoladężelkicukierki. A do picia oczywiście słodko-kwaskowa lemoniada. Oczywiście jest też duża gama tzw. zdrowych słodyczy: bakaliesuszone owoce, liofilizowane owoce, ryż z ksylitolem i świeżymi owocami sezonowymi, chipsy jabłkowe, ciasteczka owsiane z miodem. To wszystko zależy od naszych żywieniowych przekonań. My jednak robimy dyspensę i na to wyjątkowe święto proponujemy czekoladowy biszkopt z musem również czekoladowym. A do tego aby przełamać słodkość świeże truskawki i dość neutralne płatki migdałowe. Wszystko razem tworzy aromatyczne, piękne i przepyszne ciasto.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium