
Nadszedł czas na pochwalenie się wykonanym wędzeniem, które tym razem swoim zakresem objęło piersi z kurczaka. Kurczak jest niezwykle uniwersalnym mięsem, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Można go piec, gotować, smażyć, dusić, grillować oraz wędzić. Wędzona pierś z kurczaka to smaczna przekąska. Świetnie sprawdza się jako wkład do zielonych sałatek typu fit, albo tych z majonezem, ananasem i kukurydzą. Jest idealnym dodatkiem do dań z makaronem, ryżem czy różnego rodzaju kaszami. Może być podawana w formie przekąski z serami czy warzywami oraz pokrojona do kanapek. Wędzona pierś z kurczaka słynie z dużej ilości białka - składnika, który chroni przed utratą tkanki mięśniowej podczas odchudzania i wspomaga jej regenerację po treningu. Ponadto jest sycącym produktem odżywczym, który tłumi apetyt na dłużej. Postanowiliśmy przygotować piersi w solance, nie używaliśmy peklosoli. Zrobiliśmy prostą solankę z dodatkiem ziół. Jak zwykle możecie użyć ziół według preferencji smakowych np. słodkiej i ostrej papryki, albo bazylii. Można się również ograniczyć do kilku ziarenek pieprzu i samej soli, wydobywając naturalne aromaty w uwędzonym mięsie. Kolejny ważny etap to osuszanie mięsa, my do tego celu użyliśmy przystawki do wędzarni, osuszacza. Czas wędzenia to 2-3 godz. Piesi należy również sparzyć, można to zrobić przed lub po wędzeniu, ewentualnie dopiec 15 minut w 90 °C. My wybraliśmy sposób: wędzenie – parzenie. Ostatnim istotnym elementem wędzenia jest wybór zrębków. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się drewno jabłoni – wydziela słodkawy dym, który posiada łagodny aromat. Z kurczakiem dobrze komponuje się również drewno gruszy oraz czereśni. Dobry efekt uzyskuje się wybierając drewno dębu lub klonu.
Składniki:
- 1,5 kg piersi z kurczaka
- 45 g soli
- 7 szt. ziela angielskiego
- 15 szt. ziaren kolendry
- 4 szt. liści laurowych
- 4 szt. ząbków czosnku
- 600 ml wody
- zrębki drzew owocowych np. jabłoń, grusza, czereśnia
Przygotowanie:
Ciepłą wodę wymieszamy z solą. Do naczynia wkładamy piersi, czosnek i przyprawy i zalewamy solanką. Naczynie odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyciągamy piersi z solanki i szykujemy do wędzenia. Pierwszy krok to nabicie piersi na haki. Następnie piersi dokładnie osuszamy, muszą być suche w dotyku. My zrobiliśmy suszenie wieszając piersi w wędzarni i suszyliśmy w 50 st. C z użyciem osuszacza. Po osuszeniu wędzimy mięso w temp. 55-60 °C, do uzyskania złotego lub pożądanego koloru, ok 2-3 godzin. Po tym czasie, filety możemy poddać parzeniu w temperaturze 80 °C przez około 10 minut albo podnieś temperaturę w wędzarni do nawet 90 °C i dopiekać przez około 15 minut.