Piękne widoki toskańskie, to faliste wzgórza pokryte winnicami, gajami oliwnymi i alejami cyprysowymi. Obraz sielanki dopełniają toskańskie smaki, którymi można się delektować na miejscu. To chleb z lokalną, świeżą oliwą, ciasteczka ricciarelli na bazie migdałów i miodu lub cavallucci, kanapka z serem pecorino lub caciotta i lokalnymi salumi, czyli wędlinami np. finocchiona – salami z koprem włoskim. Pecorino to słony twardy ser z mleka owczego, używa się go do ścierania do makaronów. Caciotta z kolei to rodzaj sera produkowanego z mleka krów, owiec, kóz lub bawołów wodnych. Natomiast składniki salami finocchiona to siekane mięso wieprzowe (zwykle policzek, łopatka lub brzuch), nasiona kopru włoskiego, czerwone wino, sól i pieprz. Salami jest najpierw fermentowane, a następnie suszone przez nie mniej niż pięć miesięcy. W kuchni toskańskiej znajdziemy wiele pieczonych mięs, szczególnie dziczyznę, pieczone, duszone w winie króliki lub kaczki, kurczaki. Wśród przypraw toskańskich znajdziemy: bazylię, oregano, tymianek, szałwia, czosnek, cebula, pieprz czarny oraz pietruszkę. Poniższa propozycja to danie na ciepło, wyjątkowo smaczne, pachnące włoskim latem.
Składniki:
- 650 g filetów z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany 18%
- 10 kawałków suszonych pomidorów
- 125 g szpinaku
- sól, pieprz, oliwa
- tarty parmezan
Przygotowanie:
Filety myjemy, osuszamy i kroimy paski. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, oregano, nacieramy startym czosnkiem i oliwą. Kurczaka możemy odstawić na godzinę do zamarynowania. Następnie oprószamy mąką i kładziemy na rozgrzaną, głęboką patelnię z 2 łyżkami oliwy. Smażymy po ok. 3,5 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni. Zdejmujemy kurczaka z patelni i odkładamy na talerz. Na patelnię wlewamy bulion i zagotowujemy. Dokładamy mięso i obkładamy pokrojonymi suszonymi pomidorami wyjętymi z zalewy. Gotujemy przez ok. 1 minutę, przewracamy na drugą stronę i gotujemy przez kolejną minutę. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Dodajemy szpinakiem i lekko go mieszamy z sosem. Po ok. 1 - 2 minutach gotowania, gdy sos będzie już gęsty, odstawiamy patelnię z ognia. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub gnocchi, posypujemy tartym serem.