
Dodatek do grillowanych mięs, kiełbas czy ryb. Również do obiadu w domu. Sezon grillowy w pełni, więc stąd nasza propozycja. Warzywa możemy podszykować sobie w piekarniku i tylko odgrzać na tacy do grillowania. Jeśli zaopatrzymy się już we wszelki sprzęt do grillowania: grill, szczypce, zrębki do grillowania nad ogniem, szpilki do szaszłyków, miech do rozpalania grilla oraz na zakończenie preparaty do posprzątania po grillowaniu, czas na ustalenie menu. Osobiście polecamy szaszłyki, karkówkę oraz kaszankę. Do tego jakiś lekkie piwo np. typu Pils do popicia. Oczywiście najlepiej domowej roboty. Idealne będą również kiszone własnoręcznie ogórki lub jakieś poszatkowane warzywa w sałatce. Dopełnieniem będzie sos grecki na bazie jogurtu, czyli tzw. tzatzyki. Będzie idealnym dodatkiem do naszych pieczonych warzyw. Do warzyw użyliśmy naszej mieszanki przyprawowej do ziemniaków, ale dzięki bogatemu składowi (sól, koper, kukurydza, cukier, cebula, gałka muszkatołowa, papryka zielona, czosnek, kolendra, pietruszka, kminek, pieprz czarny, papryka ostra, kozieradka, liść laurowy, kurkuma) pasuje ona również do różnych warzyw jak i twarogów. Wypróbujcie nasz przepis i eksperymentujcie z naszą przyprawą nie tylko z ziemniakami.
Składniki:
- 500 g niedużych ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 czerwone papryki
- 200 g pieczarek
- 1 średnia cukinia
- cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól, czarny pieprz mielony, przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, dzielimy na ćwiartki. Marchewki obieramy i dzielimy wzdłuż. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienny i dzielimy na kawałki. Pieczarki myjemy. Cukinię myjemy i kroimy w ok 1 cm krążki. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy oliwę i przyprawy. Potrząsamy miską aby obtoczyć warzywa w oliwie z przyprawami. Warzywa wykładamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby na siebie nie nachodziły. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C z termoobiegiem.