Kolejna propozycja zupy, pożywnej, smacznej i kwaśnej. Zupa ogórkowa z ziemniakami to danie kuchni polskiej, które jest przygotowywane na bazie ogórków kiszonych, ziemniaków, cebuli, czosnku i przypraw. Ogórek znany jest był już 3000 lat p.n.e. Z Indii uprawa tego gatunku rozprzestrzeniła się do Egiptu, Grecji i Włoch, a później do Chin. Rzymianie natomiast rozpowszechnili uprawę ogórka po całej Europie. Starożytni Grecy wierzyli, że spożywanie tej rośliny poprawia rozum i uspokaja serce, tłumiąc namiętność. Idealnym rozwiązaniem jest dodanie do naszego przepisu na ogórkową, swoich ogórków, które zakisiliśmy w sezonie letnim. Ewentualnie własnego przecieru ogórkowego, tak jak w naszym przypadku. Zupa jest wtedy naprawdę aromatyczna i najczęściej nie tak przesolona jak w przypadku kupnego przecieru. Do zupy można dodać obrane z kości mięso wieprzowe. Dzięki temu zupa jest bardziej pożywna i sycąca. Dobrą praktyką jest dodanie do zupy śmietany, która ją zabieli i złagodzi kwaśny smak.
Składniki:
- słoik przecieru ogórkowego lub 6 ogórków kiszonych
- 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 ziemniaki
- 2 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka koperku
- 100 g śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania ziemniaków, obrane myjemy i kroimy w kostkę. Obieramy marchew, pietruszkę oraz selera umyjemy i ścieramy na tarce, na wiórki. Jeśli nie mamy przecieru ogórkowego, używamy ogórki kiszone. Najpierw obieramy je ze skórki a następnie ścieramy. Do garnka z bulionem dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy ok. 5 minut. Do wywaru dodajemy ziemniaki i starte warzywa, gotuj aż zmiękną. Następnie dodajemy starte ogórki i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Do kubka lub miseczki odlewamy łyżkę wazową wywaru zupy. Dodajemy małymi porcjami śmietanę, dobrze ją roztrzepując wlewamy powoli do garnka z pozostałą zupą cały czas dokładnie mieszając. Koperek drobno siekamy, dodajemy do miski po wlaniu zupy.