Bez maggi nie wyobrażamy sobie dzieciństwa. To słona przyprawa w płynie, nieodłącznie związana z przygotowywaniem zup, bulionów, sosów, mięs. Stworzoną przez Juliusa Maggi, szwajcarskiego przedsiębiorcę, twórca pierwszych zup w proszku oraz przyprawy w płynie maggi. Jak podają źródła w Internecie „Julius Maggi, założyciel marki noszącej jego imię, w ostatnich dekadach XIX wieku marzył o stworzeniu produktów żywnościowych, które stałyby się tak wszechobecne jak sól czy pieprz. Marzył też o dobrych produktach za uczciwą cenę pod marką, której nikt nigdy nie zapomni.” Oryginalna receptura tej przyprawy oparta była na wyciągu z lubczyku. Lubczyk przez niektórych nazwany jest „krzakiem maggi” jest bylina należąca do rodziny selerowatych. Dorasta do 1,5 metra. Aromat liści lubczyku jest intensywny, natomiast jego smak to umami, czyli połączenie słodkości, słoności, kwaśności oraz gorzkości. Umami znajdziemy również w podobnych przyprawach np. w sosie sojowym czy wegecie. Oprócz wykorzystania do produkcji maggi, lubczyk możemy wykorzystać również jako dodatek do dań rybnych, warzywnych czy sałatek.
Składniki:
- 2-3 pęczki lubczyku ogrodowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 – 3 kapelusze suszonych borowików
- 3 łyżki stołowe soli kamiennej niejodowana
- 7 – 8 łyżek cukru brązowego
Przygotowanie:
Lubczyk oraz natkę pietruszki dokładnie umyjemy i osuszamy. Następnie liście wraz łodygami kroimy na niewielkie kawałki i przekładamy do dużego garnka. Wlewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy suszone grzyby oraz sól. Gotujemy na niskiej mocy palnika przez ok. 30 – 35 minut. Gdy gotowanie lubczyku będzie się zbliżać do końca, karmelizujemy cukier. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i zaczynamy go podgrzewać. Kiedy zacznie się wyraźnie topić, delikatnie mieszamy przy pomocy silikonowej łopatki. Gdy z cukru powstanie płynny syrop ostrożnie dodajemy do niego ok. 100 – 200 ml gorącego wywaru z lubczyka, cały czas mieszając. Gorący płynny cukier przelewamy do wywaru z lubczyka, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec wywar przecedzamy przez drobne sitko. Po przygotowaniu przelewamy do niewielkich buteleczek lub słoiczków. Możemy również przelać przestudzony płyn do silikonowych foremek na kostki lodu. Domowe maggi można również zapasteryzować. Gorący wywar nalewamy do słoików. Porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy jak klasyczne weki prze ok. 5 – 8 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.