Syta i aromatyczna sałatka, której nie powstydziliby się Włosi. Wszystkie je produkty są powszechnie używane w kuchni włoskiej. Tortellini to włoski makaron w kształcie pierścienia nadziewany serem lub mięsem, który tradycyjnie podaje się w bulionie, choć popularne do niego są również sosy: pomidorowy, grzybowy lub mięsny. Wyglądem przypomina nasze rodzime pierożki zwane uszkami. Tortellini pochodzi z włoskiego regionu Emilia-Romania i jest szczególnie kojarzony z Bolonią . Mięso i ser używane w makaronie mogą się różnić, a powszechnymi nadzieniami są prosciutto, parmezan lub ricotta. Wzmianki o rukoli można znaleźć w wielu tekstach religijnych w Biblii, a także w tekstach żydowskich w Talmudzie, które datowane są na okres od I do V wieku n.e. Kwiaty i liście rukoli pochodzą z regionu Morza Śródziemnego, od dawna są popularnym składnikiem potraw kuchni włoskiej, marokańskiej, portugalskiej i tureckiej. W starożytnym Rzymie i Egipcie spożywaniu liści i nasion rukoli przypisywano właściwości afrodyzjaku. Pikantny aromat i smak rukoli sprawiają, że jest ona naturalnie odporna na szkodniki. We Włoszech również zaczęto dostrzegać zalety suszenia owoców pomidora – głównie przez ich wyjątkowy smak i możliwość przechowywania przez długi czas. Włosi, jako mistrzowie w tworzeniu potraw pełnych smaku, szybko docenili aromat suszonych pomidorów i zaczęli wykorzystywać je w swoich kulinarnych dziełach. A słonecznik chociaż pochodzi z Ameryki Północnej, rozprzestrzenił się i jest niezwykle popularny, w Europie od XVI w. Zatem do dzieła, ta sałatka jest warta spróbowania.
Składniki:
- 125 g makaronu tortellini
- 50 g rukoli
- 50 g pomidorów suszonych, po odsączeniu z oleju
- 25 g uprażonych ziaren słonecznika
- dowolny ser pleśniowy u nas camembert
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika, po uprażeniu przekładamy na talerzyk. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w niewielkie paski. Ser kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki na sos: miód, musztardę, oliwę oraz sok z cytryny dokładnie mieszamy. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na talerzu układamy liście rukoli, tortellini, pomidory, ser i posypujemy ziarnami słonecznika. Polewamy sosem miodowym.