Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Pielmieni, pierożki ze wschodu

0
Pielmieni, pierożki ze wschodu

Pochodzą z Syberii a ich nazwa w dosłownym tłumaczeniu to „chlebowe ucho’’. Do Polski na Podlasie zawędrowały wraz z uchodźcami wracającymi do Ojczyzny. Popularne niegdyś wśród drwali i myśliwych pielmieni wraz z powracającymi Polakami dotarły nad Wisłę. Dziś przeżywają renesans i pojawiły się z falą uchodźców ze wschodu. Są pożywne, syte, kaloryczne. Mięso użyte do farszu dostarczy naszym organizmom witamin z grupy B, białka, żelaza i fosforu. Chętnie jedzone przez dzieci i dorosłych. Aby miały więcej błonnika i były bardziej fit możemy do ich wyrobu użyć mąki pełnoziarnistej.   

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej na pierogi
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 50 ml oleju (o. 4 łyżek)
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • pół średniej cebuli - 140 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • 1 żółtko jajka
  • 50 ml bulionu
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Przygotowanie:

Przygotowanie ciast: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pół łyżeczki soli oraz 50 ml oleju, szklankę gorącej, przegotowanej wody. Mieszamy łyżka albo łopatką a następnie zabieramy się za wyrabianie ciasta, ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut. Ten zabieg sprawi, że po odleżeniu ciasto nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. Teraz jest czas na przygotowanie farszu. Mięso przepuszczamy przez maszynkę. Cebulkę, czosnek siekamy drobno i przesmażamy na złoty kolor na 2 łyżkach oleju lub smalcu. Dodajemy do mięsa z żółtkiem, solą, pieprzem oraz 50 ml bulionu. Zamiast bulionu możemy użyć wody. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Aby zrobić 1 „rzut”, na foremkę potrzebujemy 2 placków o średnicy trochę większej niż foremka do uszek (ok. 30 cm). Placek kładziemy na foremce, lekko dociskamy w miejscach dołków. Farsz formujemy w nieduże kulki o średnicy ok. 1,5 cm i wkładamy w każde wgłębienie na foremce, tak aby nie wystawał poza ramki. Nakładamy 2 placek i rozwałkowujemy tak, aby poszczególne pierożki powypadały i foremki. Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy łyżkę soli. Pierożki wkładamy do gotującej się wody i gotujemy prze ok. 3 minut. Po tym czasie wyławiamy pierożki. Najsmaczniejsze są zaraz po wyjęciu z garnka. Można je serwować na różne sposoby: podajemy z masłem, śmietaną, octem lub w rosole.

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Swojskie przepisy
Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

Rzodkiewki to jedne z nowalijek, kojarzą nam się z początkiem wiosny. Posiadają one liczne właściwości i wartości odżywcze. Te małe, niepozorne warzywa mają mało kalorii, a są skarbnicą witamin i minerałów, m.in. potasu, dlatego powinny włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, dlatego wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Rzodkiewka to warzywo, które nadaje potrawie wyrazistego smaku. Najprostszym przepisem z wykorzystaniem tego warzywa jest twarożek z rzodkiewką. Natomiast liście rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania zielonego pesto, które świetnie sprawdzi się jako sos do makaronu lub pasta kanapkowa. Aby wykorzystać w pełni możliwości tego warzywa o dość nietypowej porze dla tego procesu, proponujemy ukiszenie tych nowalijek. Kiszona rzodkiewka będzie wiosenną alternatywą dla jesiennych kiszonych ogórków czy kapusty.

Siarkowanie wina Od Teorii do Praktyki

Znaczenie Siarkowania w Procesie Winifikacji

Siarkowanie wina jest kluczowym elementem procesu winifikacji, odgrywającym zasadniczą rolę w zachowaniu jakości i stabilności gotowego produktu. Jest to etap, który pomimo swojej technicznej natury, ma bezpośredni wpływ na walory sensoryczne wina. Siarkowanie, czyli dodawanie dwutlenku siarki (SO2) do wina, jest praktykowane od setek lat. Jego głównym celem jest ochrona wina przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów oraz procesami utleniającymi, co jest szczególnie ważne w kontekście długotrwałego przechowywania wina.

Domowy wyrób sera - podstawowe pojęcia, które wprowadzą Cię w to satysfakcjonujące hobby

Serowarstwo, czyli biotechnologia, używana już  8000 lat temu

Serowarstwo, miało swój początek już w starożytności, przez co może być nazywane starożytną sztuką przetwarzania mleka i jest jednym z najstarszych przykładów biotechnologii używanej przez człowieka. Początki serowarstwa sięgają około 8000 lat wstecz, a pionierami tej techniki byli pierwsi hodowcy bydła, którzy zaczęli eksperymentować z fermentacją mleka w celu przedłużenia jego trwałości i poprawy smaku. Od egipskich grobowców, przez antyczną Grecję i Rzym, aż po średniowieczne klasztory, ser był cenionym produktem, który ewoluował i doskonalił się na przestrzeni wieków.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium