Dla miłośników zdrowego, świadomego żywienia. Kostka rosołowa to nieodzowny dodatek w każdej polskiej kuchni. Wzmacniacz smaku i „ratownik” potraw. Na bazie poniższego przepisu możemy przygotować kostki rosołowe wegańskie lub wegetariańskie, rybne, grzybowe, mięsne. Jeśli chcemy zrobić kostkę mięsną lub rybną przygotowujemy ją na wywarze zamiast podanej w przepisie wody. Przyprawy również dobieramy zgodnie z preferencjami smakowymi. Pamiętajmy jednak, że nie można ich oszczędzać. Reguła lepiej więcej niż mniej będzie tu na miejscu.
Składniki:
- 1 kg warzyw marchew, seler, por, pietruszka (lub 2, 3 pęczki włoszczyzny)
- pęczek natki pietruszki
- 15 listków laurowych
- 15 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki kurkumy
- 2 łyżki pieprzu
- 2 łyżki granulowanego czosnku
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżki lubczyku
- ½ szkl. oleju lub oliwy, ewentualnie ½ kostki masła lub oleju kokosowego
- 1 szkl. wody lub wina
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, w malakserze lub blenderze. Następnie zasypujemy je solą na ok. 30 minut. Po tym czasie przesmażamy warzywa na dowolnym tłuszczu przez około 10-15 minut. Dodajemy przyprawy oraz wodę lub wino i dusimy warzywa przez ok. 40 min. Po tym czasie wszystko blendujemy na gładką masę. Przekładamy do niewielkich słoików lub do foremki na kostki lodu. Słoiczki pasteryzujemy przez ok. 10 minut, natomiast masę w foremkach zamrażamy.