Aromatyczne soczyste danie z wytrawnym farszem. To dobry opis dania, które chcemy Wam przybliżyć. Piersi z kurczaka mają białe, delikatne mięso, są chętnie spożywane przez osoby na dietach lekkostrawnych lub odchudzających. Do drobiu dobrze sprawdzą się tymianek, rozmaryn, cząber, oregano, estragon, majeranek osobno lub w mieszance doskonale znanej jako zioła prowansalskie. Z drobiem świetnie komponuje się również czosnek, imbir, słodka i ostra papryka, natka pietruszki, koperek i co u nas traktowane jest bardziej jako zioło lecznicze a nie przyprawowe – szałwia. Jeśli chcemy poeksperymentować z szałwią w kuchni musimy trzymać się maksymy lepiej mniej niż więcej, w przeciwnym razie nasz posiłek może wyjść zbyt gorzki. Poza pojedynczymi składnikami ziół mamy również do zaoferowania miksy, które wprowadzą nas w światowy zestaw dań z kurczaka. Zachęcamy do ich spróbowania i stosowania: kurczak fajitas, kurczak po staropolsku, pieczony kurczak soczysty, kurczak po chińsku, kurczak po diabelsku, złoty kurczak, kurczak po węgiersku czy american chicken.
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- 1 łyżeczka estragonu
- sól i pieprz do smaku
farsz:
- 2 łyżki masła
- 2 suszone pomidory w oliwie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1o dag posiekanych dowolnych orzechów (u nas orzechy włoskie)
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy. Filety kroimy wzdłuż na 2 części, tworząc kieszonkę. Nacieramy je solą, pieprzem i suszonym estragonem. Przygotowujemy farsz: masło miksujemy z odsączonymi pomidorami, czosnkiem, cebulą, ziołami i orzechami. Gotową masą wypełniamy kieszonki, spinamy wykałaczkami. Ponadziewane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym, dolewamy ¼ szklanki wody i pieczemy pod przykryciem ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 1800 C z funkcją góra-dół. Podajemy z ryżem i warzywami na parze lub ulubioną surówką.