Mojito to słynny drink pochodzący z Kuby na bazie białego rumu z dodatkiem ugniecionej z brązowym cukrem limonki i mięty. Ponoć ma już 400 lat, mniej więcej w latach 80-tych XX wieku stał się niezwykle popularny na całym świecie. Istnieje kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt odmian mojito: z likierem Blue Curacao, szampanem, piwem, z truskawkami, granatem, grapefruitem czy nawet z dodatkiem naszej rodzimej żubrówki. Nie uważamy, że klasyczne mojito to przeżytek czy banał, ale jak zwykle szukamy nowych smaków aby móc się nimi z wami podzielić.
Składniki na 4 porcje:
- 1 puszka mleka kokosowego
- ¾ szklanki borówek amerykańskich, można użyć mrożonych lub świeżych jagód leśnych
- ¼ szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- ½ szklanki słodzonego skondensowanego mleka
- ¼ szklanki liści mięty plus dodatkowe do opcjonalnego przybrania
- ¼ szklanki plus 3 łyżki soku z limonki
- ½ szklanki szklanki białego rumu
Przygotowanie:
Umieszczam puszkę mleka kokosowego w lodówce na kilka godzin aby oddzielić część zagęszczoną od wody kokosowej. Wodę możemy wypić lub dodać do przygotowania potraw tajskich. Podczas gdy kokos oddziela się w lodówce, przygotujemy syrop jagodowy. Mieszamy borówki, cukier i wodę w rondlu i podgrzewamy na średnim ogniu. Dobrze rozgniatamy jagody i gotujemy, aż mieszanina stanie się syropowata. Syrop przecedzamy i schładzamy. Oddzielony kokos i słodzone mleko skondensowane dobrze mieszamy razem. Zmieszamy razem miętę, sok z limonki i rum, aż mięta uwolni swoje olejki do płynu. Odcedzamy płyn, resztę wyrzucamy. Oczywiście najlepiej zrobić to w shakerze. Teraz najbardziej precyzyjna część przygotowania koktajlu. Do kieliszków albo szklaneczek wlewamy mleczko kokosowe, następnie po jednej krawędzi kieliszka wlewamy delikatnie syrop z borówki, oraz równie delikatnie w tym samym miejscu wlewamy rum z limoną. Staramy się nie wstrząsać kieliszkami aby nie stracić efektu rozwarstwienia. Dekorujemy miętą i w naszym przypadku, ponieważ przez zapomnienie wsypaliśmy wszystkie borówki do przygotowania syropu, owocem maliny. Koktajl schładzamy w lodówce, możemy go przygotować kilka godzin wcześniej przed planowanym podaniem i przechowywać w lodówce.