Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 9:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Miód z migdałami i orzechami

0
Miód z migdałami i orzechami

Czas na słodkie małe co nieco, zdrowe i poprawiające nastrój. Tak w skrócie możemy określić deser, który Wam proponujemy. Każdy z komponentów tego deseru ma niesamowite właściwości zdrowotne i terapeutyczne. Prażone orzechy zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają działanie mózgu i całego układu nerwowego, wpływają korzystnie na wzrok, przeciwdziałają chorobom serca, nowotworom. Migdały również są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują korzystny wpływ na tkankę mózgową oraz prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Znajdziemy w nich także dużą zawartość błonnika, który usprawnia pracę jelit, a także witaminy i składniki mineralne, takie jak m.in. witaminy z grupy B, witamina E, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas oraz cynk. Miód, no cóż, miód uchodzi za jeden z najbardziej pożywnych pokarmów, jakie stworzyła natura. Jest odżywczy, wzmacniający, dodaje energii i poprawia koncentrację. Stosowany systematycznie zwiększa witalność, znacząco poprawia samopoczucie, wzmacnia układ odpornościowy, pozwala pozbyć się szeregu rozmaitych dolegliwości, w tym przewlekłych schorzeń. Wzmacnia serce i płuca, lekko rozgrzewa. Nasz pomysł na orzechy w miodzie możemy dowolnie modyfikować ze względu na to czy wolimy orzechy, czy migdały. A jeśli orzechy to może nerkowca, włoskie albo pistacje? Miód też możemy używać według preferencji: wielokwiatowy, akacjowy, lipowy itd.

Składniki:

Przygotowanie:

Tak jak wspominaliśmy powyżej nie proporcje, ale upodobania smakowe i apetyt są tu najważniejsze. Migdały z orzechami prażymy na suchej patelni. Musimy dokładnie pilnować tego procesu żeby nie spalić bakalii. Miód rozgrzewamy w kąpieli wodnej. Uprażone orzechy studzimy i przesypujemy do słoiczków, tak do ¾ wysokości. Migdały i tak się podniosą po zalaniu miodem. Najlepsze będą słoiczki o pojemności ok. 100 ml, ale jeśli chcemy zrobić z nich prezent, to proponujemy większą pojemność. Rozgrzanym miodem zalewamy orzechy. Zakręcamy. W wielu przepisach proponowana jest pasteryzacja. Natomiast my chcemy zachować walory zdrowotne miodu i nasze pozostawiamy bez pasteryzacji. Poza tym nie postoją za długo, szybko zobaczymy dno w słoiczku…

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Swojskie przepisy
Domowa maggi

Domowa maggi

Bez maggi nie wyobrażamy sobie dzieciństwa. To słona przyprawa w płynie, nieodłącznie związana z przygotowywaniem zup, bulionówsosówmięs. Stworzoną przez Juliusa Maggi, szwajcarskiego przedsiębiorcę, twórca pierwszych zup w proszku oraz przyprawy w płynie maggi. Jak podają źródła w Internecie „Julius Maggi, założyciel marki noszącej jego imię, w ostatnich dekadach XIX wieku marzył o stworzeniu produktów żywnościowych, które stałyby się tak wszechobecne jak sól czy pieprz. Marzył też o dobrych produktach za uczciwą cenę pod marką, której nikt nigdy nie zapomni.” Oryginalna receptura tej przyprawy oparta była na wyciągu z lubczyku. Lubczyk przez niektórych nazwany jest „krzakiem maggi” jest bylina należąca do rodziny selerowatych. Dorasta do 1,5 metra. Aromat liści lubczyku jest intensywny, natomiast jego smak to umami, czyli połączenie słodkościsłonościkwaśności oraz gorzkości. Umami znajdziemy również w podobnych przyprawach np. w sosie sojowym czy wegecie. Oprócz wykorzystania do produkcji maggi, lubczyk możemy wykorzystać również jako dodatek do dań rybnychwarzywnych czy sałatek.

„Żeberka” po chińsku

„Żeberka” po chińsku

Nasze zdjęcie może sugerować na pyszną porcję żeberek wieprzowych w słodkiej glazurze po chińsku. Nic jednak bardziej mylnego. To wegański odpowiednik tej potrawy, czyli bakłażan. Nie możemy obiecać, że w smaku jest 1:1 z prawdziwymi żeberkami, ale gwarantujemy, że jest to przepyszny pomysł na obiad czy ciepłą kolację. Podstawą tej potrawy jest bakłażan, krewny ziemniaka i pomidora. Pochodzi z ciepłych, a nawet bardzo ciepłych rejonów świata: tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i IndiiOwoc bakłażanu, znany  jest pod nazwami takimi jak oberżyna czy gruszka miłości. To warzywo długo utrzymuje świeżość a o jego kondycji świadczy błyszcząca, fioletowa skórka i jasny, miękki miąższ. Jest popularnym przysmakiem kuchni włoskiej oraz greckiej. Nie zaleca się spożywania bakłażana na surowo, gdyż zawiera on solaninę. Warzywo zostawia gorzki posmak, lecz da się go zniwelować polewając jego wnętrze sokiem z cytryny lub wcierając sól gruboziarnistą w skórkę. Świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania, a także na zupę. Wśród przypraw dobrze komponujących się z bakłażanem znajdziemy: tymianekoregano, sól i bazylię oraz pieprz czarny, pieprz ziołowyzioła prowansalskie, czosnek i papryka chili. Nasza wersja jest lekko słodka a charakter potrawie nadają sosy sojowe i sos ostrygowy.

Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

Oczywiście jak wszyscy wiemy, muffiny nie muszą być zarezerwowane wyłącznie dla słodkich wypieków. Przykładem tego są nasze wytrawne babeczki z warzywami serem żółtym i kiełbasą. Te apetyczne, kolorowe babeczki są doskonałym wyborem na śniadanie lub jako przekąska do pracy, szkoły czy do zabrania w podróż. Wariacji na temat wytrawnych maffinek jest wiele. Możemy dodatki stosować zamiennie. I tak zamiast proponowanego przez nas brokułu możemy dodać  pomidor suszonypaprykęogórek konserwowy,  gotowaną marchewkę, kalafior lub kukurydzę. To samo dotyczy dowolności użycia serów, świetnie zamiast żółtego sprawdzi się ser pleśniowymozzarellacamembert. Kiełbasę albo boczek możemy zastąpić chudszą wędliną typu kiełbasa szynkowa czy po prostu szynką. Świetnym uzupełnieniem do babeczek będą przeróżne sosy i dipy. To świetny sposób na podkreślenie smaku wytrawnych muffinek. Guacamole, hummus, tzatziki czy klasyczny sos czosnkowy to tylko kilka z wielu możliwości.

Galaretka cytrynowa z cukinii

Galaretka cytrynowa z cukinii

Galaretka cytrynowa z cukinii jest ciekawą alternatywą dla dżemów owocowych. Dżem z cukinii z galaretką jest rewelacyjnym dodatkiem do grzanek, tostów, placków i naleśników na słodko. Jego zaletą jest również to, że można go przygotowywać o każdej porze roku. Cukinia, która jest warzywem dyniowatym odkwasza organizm, poprawia pracę przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność, wpływa na poprawę wzroku. Dodatek cytryny sprawi, że galaretka nabierze wakacyjnego, śródziemnomorskiego charakteru. Ze względu na neutralny smak cukinii, cytryna nadaje wiodący, cytrusowy charakter dżemowi. Cytryna to owoc, który z uwagi na kwaśny smak nie jest spożywana jak pomarańcze czy mandarynki. Wykorzystuje się ją jako dodatek do zimnych napojów w okresie letnim (wody, lemoniady) oraz podczas chłodniejszych pór roku do przygotowania rozgrzewających napojów. W okresie zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe często wykorzystuje się ją jako dodatek do herbaty z imbirem i miodemCytryna to również składnik marynat mięsnych, zapewniając im kruchość. Owoc cytryny sprawia, że smak potraw słodkich i wytrawnych jest bardziej zaznaczony. Często wykorzystuje się ją także do skropienia ryb.

Gulasz w słoiku

Gulasz w słoiku

Nazwa gulasz pochodzi od węgierskiego dania będącego w zasadzie gęstą zupą pełną kawałków mięsa i papryki. Nazwa pochodzi od pasterzy (po węgiersku gulyás), którzy wypasali bydło na nizinach. Proste, danie pasterskie, które sobie przyrządzali, nazwano więc gulaszem. Do przygotowania gulaszu używa się najczęściej mięsa wieprzowego (np. łopatki wieprzowej lub szynkiboczku), cebuli, marchwi, paprykismalcu lub oliwy, mielonej słodkiej paprykimielonej ostrej papryki, czosnku, bulionu lub rosołu, sosu sojowego, liści laurowychziela angielskiego, koncentratu pomidorowego, pieczarek, masła i mąki. Nasza propozycja to gulasz do słoików. Do zabrania na wakacje, dla studenta i na wszelki wypadek, gdybyśmy mieli niespodziewaną wizytę. 

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
KOREK GUMOWY  DO BALONU  fi 51 647051
KOREK GUMOWY DO BALONU fi 51 647051

3,90 zł

3,17 zł

szt.
RURKA do balonu FERMENTACYJNA  MINIv2  405602
RURKA do balonu FERMENTACYJNA MINIv2 405602

2,50 zł

2,03 zł

szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,48 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

9,33 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
ZAMOJSCY drożdże winiarskie UNIWERSALNE
ZAMOJSCY drożdże winiarskie UNIWERSALNE

2,00 zł

1,63 zł

szt.
ZAMOJSCY POŻYWKA dla drożdży winiarskich
ZAMOJSCY POŻYWKA dla drożdży winiarskich

2,00 zł

1,63 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium