Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Miód z migdałami i orzechami

0
Miód z migdałami i orzechami

Czas na słodkie małe co nieco, zdrowe i poprawiające nastrój. Tak w skrócie możemy określić deser, który Wam proponujemy. Każdy z komponentów tego deseru ma niesamowite właściwości zdrowotne i terapeutyczne. Prażone orzechy zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają działanie mózgu i całego układu nerwowego, wpływają korzystnie na wzrok, przeciwdziałają chorobom serca, nowotworom. Migdały również są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują korzystny wpływ na tkankę mózgową oraz prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Znajdziemy w nich także dużą zawartość błonnika, który usprawnia pracę jelit, a także witaminy i składniki mineralne, takie jak m.in. witaminy z grupy B, witamina E, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas oraz cynk. Miód, no cóż, miód uchodzi za jeden z najbardziej pożywnych pokarmów, jakie stworzyła natura. Jest odżywczy, wzmacniający, dodaje energii i poprawia koncentrację. Stosowany systematycznie zwiększa witalność, znacząco poprawia samopoczucie, wzmacnia układ odpornościowy, pozwala pozbyć się szeregu rozmaitych dolegliwości, w tym przewlekłych schorzeń. Wzmacnia serce i płuca, lekko rozgrzewa. Nasz pomysł na orzechy w miodzie możemy dowolnie modyfikować ze względu na to czy wolimy orzechy, czy migdały. A jeśli orzechy to może nerkowca, włoskie albo pistacje? Miód też możemy używać według preferencji: wielokwiatowy, akacjowy, lipowy itd.

Składniki:

Przygotowanie:

Tak jak wspominaliśmy powyżej nie proporcje, ale upodobania smakowe i apetyt są tu najważniejsze. Migdały z orzechami prażymy na suchej patelni. Musimy dokładnie pilnować tego procesu żeby nie spalić bakalii. Miód rozgrzewamy w kąpieli wodnej. Uprażone orzechy studzimy i przesypujemy do słoiczków, tak do ¾ wysokości. Migdały i tak się podniosą po zalaniu miodem. Najlepsze będą słoiczki o pojemności ok. 100 ml, ale jeśli chcemy zrobić z nich prezent, to proponujemy większą pojemność. Rozgrzanym miodem zalewamy orzechy. Zakręcamy. W wielu przepisach proponowana jest pasteryzacja. Natomiast my chcemy zachować walory zdrowotne miodu i nasze pozostawiamy bez pasteryzacji. Poza tym nie postoją za długo, szybko zobaczymy dno w słoiczku…

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Swojskie przepisy
Tyrolska w słoiku

Tyrolska w słoiku

Pogoda sprzyja wycieczkom i sezonowi na działce. Wiosna to wzmożony okres pracy w ogródkach przy wysiewie nasionwarzywziół i kwiatów. To również prace porządkowe, usuwanie uschniętych gałęzi i sadzenie drzewek oraz krzewów owocowych. Tak więc aby całkowicie zaangażować się w porządki warto zabrać ze sobą na działkę gotowe jedzenie w słoikach, aby nie tracić czasu na zakupy ani dodatkowe czynności kuchenne. Klasyczna mielonka tyrolska, którą proponujemy jest dla wielu wspomnieniem dzieciństwa. Zabierana na pikniki, jako wkład do kanapek na wycieczki szkolne, obozy czy jako prowiant na dłuższe podróże. Rewelacyjnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Koncentrat porzeczka czarna

Koncentrat porzeczka czarna

Kolejna odsłona koncentratów do nalewek Profimator, czyli naturalnych zaprawek przeznaczonych do wykonania domowych nalewek czy likierów. Po zmieszaniu koncentratu z dowolnym alkoholem (wódkąginemrumemtequilą) otrzymujemy gotowy do wypicia produkt. Ci, którzy przygotowują nalewki własnoręcznie, od podstaw, odważając skrzętnie produkty: owocezioła czy orzechy, odmierzając alkohol i pilnując terminów zlewania i odliczając czas dojrzewania doskonale wiedzą ile radości to nam przynosi. Ale nie raz możemy spróbować prostszych rozwiązań, takich jak wspomniane koncentraty do nalewek Porfirmator, otrzymując nalewkę gotową do spożycia w kilka chwil. Nalewki z koncentratów mają wyjątkowy smak, piękny kolor i niesamowity aromat. Dodatkowo nalewki wykonane z zaprawki Profimator zachowują smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze składników z jakich są wykonane. Kolejną zaletą tych produktów jest dostępność  w wielu smakach oraz to, że skład to głównie owoce i soki, bez sztucznych dodatków czy barwników.

Gofry dla wszystkich

Gofry dla wszystkich

Gofry to rodzaj pulchnych lub chrupkich wafli. Typowe gofry przygotowuje się z ciasta naleśnikowego. Mąkę, cukier, stopione masło lub olej, żółtka jaj, mleko i sól miesza się razem, a następnie dodaje się białka jaj ubite na pianę. Aby przygotować gofry musimy zaopatrzyć się w urządzenie zwane gofrownicą. Gofrownica nadaje ciastu charakterystyczny kształt – zazwyczaj to prostokątkwadratkoło czy serduszka ułożone w kwiatek z kratownicą. Gofry podaje się na ciepło z różnymi słodkimi dodatkami, na przykład bitą śmietaną, owocami, dżememkremem czekoladowym, masłem orzechowym, lodami, cukrem pudrem, polewąorzechami. Na Listę polskich produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiły „gofry pruskie” wytwarzane na Warmii. Jak czytamy na stronie Ministerstwa „Jedną z tradycji kulinarnych podtrzymywanych w domostwach w czasach powojennych był wypiek pewnego rodzaju wafli, zwanych goframi. Powszechne było posiadanie przez każdą gospodynię specjalnej żeliwnej gofrownicy, nazywanej niegdyś żelazkiem. Przy jej użyciu wypiekano dzieciom charakterystyczne dla formy kraciaste serduszka z ciasta podobnego do naleśnikowego. Gospodynie wypiekały je zgodnie z recepturą wytłoczoną na wieczku urządzenia, wykorzystując do sporządzania ciasta odpowiednie proporcje mąki, mleka, jaj, masła i drożdży. Gofrownica była żeliwnym urządzeniem, składającym się z dwóch płaskich, okrągłych form złączonych zawiasami, z wypustkami w fajerce, którą można umieścić bezpośrednio nad ogniem. Gofrownicę nagrzewano do odpowiedniej temperatury, natomiast formy zasmarowywano kawałkiem świeżej wieprzowej słoniny, skórką bądź gęsim olejem, po czym nalewano ciasto, rozprowadzając je po całej płaszczyźnie. Czas wypieku na jednej stronie był odliczany od momentu zamknięcia urządzenia, zgodnie z modlitwą Zdrowaś Mario, do słów „błogosławiony owoc żywota Twojego Jezus”. Następnie przewracano formę na drugą stronę. Z końcem modlitwy wafle były upieczone. Obecnie już w niewielu domach dawne gofrownice są używane do wypieku pruskich gofrów. Zastąpiły je bardziej nowoczesne, ale receptura została bez zmian. Zgodnie z nią, by przygotować właściwej konsystencji ciasto, należy je sporządzić z: 1 kg mąki, 21/4 l mleka, 6-8 jaj, 375 g masła, 1 łyżki drożdży. Można podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem konfitursyropubitej śmietany.” Nasz przepis choć pieczony w gofrownicy o kształcie serc nie ma nic wspólnego z tym regionalnym, ale nie jest powiedziane, że jeszcze kiedyś wrócimy do jego wykonania.

Tarta po wielkanocna

Tarta po wielkanocna

Tarta to znany nam wypiek wywodzący się z kuchni francuskiej, który doskonale smakuje na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Podstawą tarty jest kruche, drożdżowe lub francuskie ciasto, które wypieka się w niskiej, o fałdowanych brzegach formie do pieczenia. Tarta na słodko – z owocamiczekoladą, bitą śmietaną to doskonała propozycja na deser, z kolei tarta na ciepło z mięsnym i warzywnym nadzieniem to świetny pomysł na obiad lub kolację. Do takiej wytrawnej tarty możemy dodać usmażone kawałki kurczakakawałki pieczeniwędlinyszynkę, bekon czy kiełbasa, a także ryby - wędzone lub z puszki. Tartę wytrawną można komponować właściwie dowolnie - to doskonały pomysł na tzw. „wietrzenie magazynów" np. lodówki - możemy dodać do niej resztki składników, które pozostały z przygotowania innych dań oraz z minionych świąt. Nasza tarta jest oparta o takie właśnie składniki: sparzoną białą kiełbasę, pieczarki, cebulkę, jajka i żółty ser wymieszany z mleczno-śmietanowym sosem.

Sernik marchewkowy nie na słodko

 

 Sernik marchewkowy nie na słodko

Najpopularniejsze i najbardziej znane ciasta Wielkanocne to oczywiście: babki drożdżowe i ucierane, polane lukrem i ozdobione skórką cytrynową lub pomarańczową. Nie zabraknie w tym czasie również babeczek wielkanocnych, mazurków kajmakowychserników czy pasch pełnych bakalii. To oczywiście nie zamknięty zbiór ciast. Coraz częściej gości na naszych stołach w święta ciasto marchewkowe czy leśny mech oraz ciasto cytrynowe. My, oczywiście z całym szacunkiem dla tradycji, mamy w ofercie sernik wytrawny i na dodatek z puree marchewkowym. Będzie on uroczą ozdobą stołu oraz przepyszną przystawką. Dodatkowo charakteru nadaje mu kilka łyżek parmezanu oraz gałka muszkatołowa. Dopełnieniem smaków jest „polewa” z majonezu i jogurtu oraz posiekany szczypiorek lub ostra rzeżucha. Zatem z okazji Świąt Życzymy wszystkim radości ze zmartwychwstania, odpoczynku w gronie bliskich oraz sprawdzonych i nowych smaków świątecznych.

 

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium