Ajerkoniak, advoccat (adwokat), likier jajeczny, włoski likier Bombardino czy Eggnog, to swojsko znane nam nazwy dla likierów, których bazą są żółtka. Tak naprawdę baza likieru to kogel-mogel, znany nam deser z PRL-u. Każdy z tych powyższych likierów jest wariacją na temat kogla-mogla. W przypadku ajerkoniaku alkoholem jest brandy lub koniak. Advoccat to likier holenderski produkowany z brandy o niskiej mocy (15-25%), cukru lub miodu, żółtek jaj, śmietany (lub skondensowanego mleka) oraz aromatu waniliowego. Natomiast włoskie Bombardino to smakowity alpejski i likier wyprodukowany z lokalnego mleka, żółtek jaj i rumu. Jeszcze mamy Eggnog słodki napój na bazie surowych żółtek jaj kurzych i mleka z dodatkiem wanilii, cynamonu, miodu oraz świeżo startej gałki muszkatołowej. Często podawany jako alkoholowy zazwyczaj serwowany silnie schłodzony. Dla nas ajerkoniak kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi lub imieninami u cioci Bożenki do kawy😉
Składniki:
- 5 żółtek
- 1/4 l spirytusu
- 1 szkl. cukru pudru
- 250 ml mleka skondensowanego
- ½ laski wanilii
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy do białości razem z cukrem pudrem przy użyciu miksera. Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko skondensowane. Kolejnym krokiem jest dodanie spirytusu ratyfikowanego. Tu również musimy zachować ostrożność, w innym wypadku możemy spowodować zwarzenie się masy jajecznej. Pomalutku dodajemy spirytus cienkim strumieniem i miksujemy. Po wymieszaniu masa jest dość rzadka, ale po wstawieniu do lodówki likier stężeje. Likier przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Zwykle nie wystarcza go na dłużej niż na okres świąt.