Krakersy to popularna słona, chrupiąca przekąska. Mają długą historię, sięgającą starożytności. Oryginalne krakersy były pożywieniem na przetrwanie. Ich początki można odnaleźć w starożytnym Egipcie, gdzie były one popularnym pożywieniem dla podróżujących i żeglarzy. Krakersy były również popularne w starożytnym Rzymie, gdzie były spożywane przez żołnierzy i podróżników. Współczesne krakersy, zostały wynalezione w XIX wieku przez amerykańskiego piekarza o nazwisku Sylvester Graham. Graham był zwolennikiem zdrowego stylu życia i wierzył, że dieta powinna być wolna od mięsa, alkoholu i przypraw. Jego krakersy były wypiekane z pełnoziarnistej mąki i miały prosty skład, bez dodatku cukru czy tłuszczu. Były one popularne wśród zwolenników ruchu reformy żywieniowej i szybko zdobyły popularność w Stanach Zjednoczonych. Dziś w sklepach spotkamy krakersy o smaku od klasycznych, słonych i delikatnych, po pikantne, a także z dodatkami, takimi jak ser, cebula, zioła, sezam czy suszone pomidory. Można je jeść same lub dodatkami: serami, wędlinami lub jako składnik innych potraw, zup kremów lub dipów. Nasza propozycja: ziołowe krakersy na Halloween lub każdy inny dzień tygodnia.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 ml oleju roślinnego
- po szczypcie rozmarynu, oregano i bazylii
- 75 ml wody
- dodatkowo: woda i sól gruboziarnista
Przygotowanie:
Podana porcja wystarcza na 2 blachy krakersów. Wykładamy je papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 2000C z termoobiegiem. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Osobno w wodzie mieszamy cukier, olej oraz zioła. Łączymy suche składniki z mokrymi i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy i każdą część rozwałkowujemy bardzo cienko na ok. 0,5 cm. Ciasto wykrawamy małą foremką, ale możemy również podzielić na paski a następnie na kwadraty ok. 3 cm. Krakersy układamy na blaszce wyłożonej papierem i posmarujemy wodą za pomocą pędzelka. Posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 8-9 min aż będą dobrze wypieczone. Możemy je przechowywać przez dłuższy czas w szczelnym, plastikowym lub metalowym pojemniku. Podajemy z sosami: serowym, pomidorowym, chili lub salsą oraz deską serów.
