Ciasto drożdżowe… tak naprawdę to poezja smaku. Uniwersalne do wypieków na słodko i wytrawnie - baby, placki, drożdżówki, rogaliki, bułeczki, pizza, pierogi. Sekretem ciasta drożdżowego jest wykorzystanie składników o temperaturze pokojowej. To ciasto uwielbia temperaturę 200 C. Wszystkie składniki muszą by wyjęte z lodówki ok. 2 godzin przed planowanymi pracami. Kolejna ważna rzecz: ciasto musi być dobrze wyrobione, musimy je mocno gnieść i zagniatać, długo wyrabiać rękoma (ok. 20 minut) lub nowocześniej robotem (ok. 10 minut). To największa tajemnica ciasta drożdżowego, praca nad nim 😉
Składniki na 12-16 szt.:
na ciasto:
- 550 g mąki pszennej najlepiej typ 550 (ok. 3,5 szklanki)
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 80 g cukru (ok. 5,5 łyżki)
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- pół łyżeczki soli
- 75 g roztopionego masła (ok. 7,5 łyżki)
na kruszonkę:
- 75 g mąki pszennej (ok. 7,5 łyżki)
- 5 łyżek cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 60 g roztopionego masła
+ 24 śliwki węgierki
Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Jeśli używamy drożdży świeżych najpierw robimy zaczyn - 1 łyżkę mąki, ok. 100 ml ciepłego mleka, drożdże i 1 łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, jeśli jest ciepło to zaczyn podwoi swoją objętość w ciągu 15-20 minut. Gotowy zaczyn oraz resztę składników dodajemy do mąki i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy w kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. ręczniczkiem kuchennym. Ciasto pozostawiamy do momentu podwojenia jego objętości, ok. 1 -1,5 godz. Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę na oprószonej mąką stolnicy. Dzielimy na 12 do 16 równych części, w zależności od tego jak duże drożdżówki chcemy uzyskać. Przyda nam się waga do odważania równych bułeczek. Bułeczki układamy po 6 do 8 na blasze, w trakcie pieczenia jeszcze sporo urosną. Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut (do podwojenia ich objętości). Następnie za pomocą szklaneczki, spodem, robimy wgłębienie w każdej drożdżówce, prawie do blachy. Do każdej drożdżówki wkładamy śliwki, połówki lub ćwiartki i uprzednio obtoczone w cukrze i cynamonie. Posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15 – 17 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmujemy i studzimy na kratce.