Ciasto z cukinii, które zrobimy bez użycia miksera. Jest wilgotne, lekkie, mocno czekoladowe. Dość obficie wkroczyliśmy w sezon roślin dyniowatych: cukinii i ogórków. Ponieważ należymy do łasuchów, nie mogliśmy sobie darować aby nie zrobić ciasta z cukinii. To bardziej popularne, zwłaszcza w Stanach zjednoczonych, to tzw. zucchini bread z dodatkiem mielonego imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, goździków, brązowego cukru i orzechów. My postawiliśmy na czekoladę i kakao. Cukinia to łatwe i proste w obróbce warzywo, które jest dobrym „wypełniaczem” do dań na słodko czy wytrawnie. Gotowana w leczo, starta do babeczek, grillowana do mięs na obiad czy na pikantnie do słoików na zimę. To tylko niektóre propozycje na to warzywo.
Składniki:
- 2 szklanki startej drobno cukinii
- 2 duże jajka o temp. pokojowej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- ½ kostki roztopionego masła
- ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 ½ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Spód tortownicy o śr. 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka mieszamy razem z cukrem, ekstraktem waniliowym, olejem, roztopionym masłem, jogurtem i solą. Do osobnej masy przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. W 3 porcjach dodajemy do masy. Na koniec wrzucamy cukinię, posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia. Przelewamy do formy i pieczemy w temp. 1700C przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.