Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słód CZEKOLADOWY CIEMNY Viking Malt 5kg
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Słód CZEKOLADOWY CIEMNY 5 kg
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu. Słód czekoladowy jasny i ciemny uzyskiwany jest w procesie prażenia słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 200°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin). W przeciwieństwie do słodów karmelowych, przełom ukazuje mączny charakter ziarna, pochodzący ze słodu pilzneńskiego. Stosuje się jako dodatek do piwa typu: Dark Beer, Stout, Porter, Alt Beer, Bock Beer, Schwarzbier. Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Słodowni Strzegom wynosi 350 - 450 °EBC dla czekoladowego jasnego i 1100 - 1300 °EBC dla czekoladowego ciemnego. Jego działanie amylolityczne jest zerowe, a zawartość ekstraktu raczej niska.
Wpływ na smak: Smak Słodu Czekoladowego Ciemnego jest palony i gorzki, lecz nie tak intensywny jak w przypadku słodu barwiącego. Można w nim poczuć aromaty i smaki kawy oraz czekolady.
Zastosowanie: Słód Czekoladowy Ciemny jest używany głównie do piwa typu Porter i Stout, lecz może być także
wykorzystywany do wszelkich innych piw o ciemnej barwie, takich jak np. Dark Ale. Słód ten nadaje piwom charakterystyczny aromat z nutą ciemnej czekolady i kawy. Już przy małej ilości można zauważyć znaczne pogłębienie barwy, której towarzyszą zmiany w smaku i aromacie. Typowa dawka Słodu Czekoladowego Ciemnego wynosi zwykle poniżej 10%.
Specyfikacja słodu:
Wilgotność | % | max. 5 |
Ekstrakt | %s. | min. 67 |
Barwa | °EBC | 800-1000 |
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.
masa netto: 5000g
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany.