Chlebek pachnący ziołami. Idealny do potraw z grilla, na garden party czy jako dodatek do sosów z żeberek lub gulaszu. Świetnym dodatkiem do niego jest również sos czosnkowy, sos tzatziki czy oliwa. Przepyszny, wciągający, nie sposób się mu oprzeć. Jego zaletą jest również to, że nie musimy czekać aż wyrośnie, wyrabiamy, rozwałkowujemy, smarujemy, wkładamy do formy i pieczemy. I już. Najczęściej jemy jeszcze cieplutki. Chlebek najlepiej zrobić ze świeżą bazylią, natką pietruszki, rozmarynem i tymiankiem. Jednak suszone zioła i suszony czosnek również będą idealne do wypieku chlebka. Chleb możemy również upiec w formie rzymskiej. Różne wielkości garnka rzymskiego są dostępne w naszym sklepie stacjonarnym na ul. Ozorkowskiej 12 w Łodzi.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej, najlepiej typ 00
- 300 ml ciepłego mleka
- 7 g drożdży piekarniczych
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
- 3-4 łyżki oleju
do posmarowania ciasta:
- 150 g masła
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 pęczek natki z pietruszki
- garść ziół: świeża bazylia, tymianek, rozmaryn
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy suszone drożdże, cukier, sól, mleko i olej. Dokładnie wyrabiamy. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od ręki. W razie potrzeby, gdy ciasto jest rzadkie można podsypać mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek o kształcie pizzy. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem wymieszanym z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarowany placek kroimy na paski o szerokości ok 5 cm i składamy w harmonijkę. Każdy złożony w harmonijkę pasek wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy ok. 40 minut w 180 0 C.