Potrawa a’la ratatouille, taka spolszczona z ziemniakami jako dodatek do mięsa lub danie główne. Ogólnie ratatouille to potrawa wakacyjna wywodząca się z Nicei potrawa jarska. Zrobione głównie z warzyw, przede wszystkim z bakłażana, cukinii, cebuli, pomidorów i papryki. Danie to jest znane w całym basenie Morza Śródziemnego jako np. caponata i peperonata, pisto, briam, bohemienne, samfaina, tumbet i kapunat. My zastąpiliśmy bakłażany polskim ziemniakiem, który podobnie jak bakłażan, papryka czy pomidor pochodzi z rodziny psiankowatych, która wywodzi się z Ameryki Południowej i Środkowej. Tak więc po świątecznych ciężkich potrawach zapraszamy na coś lżejszego i swojskiego.
Składniki:
- 2 szt. średniej cukinii
- 4 szt. ziemniaków
- 2 mozzarelle (po 100 g)
- 1 średnia cebula
- 4 średnie pomidory, np. rzymskie
- 3 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania formy
- przyprawa do ziemniaków, rozmaryn, zioła prowansalskie, sól, pieprz (każdej z przypraw po ok. ¼ łyżeczki), 1 łyżeczka płatków czosnkowych
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na funkcję góra-dół na temp. 1700 C. Formę do tarty smarujemy oliwą. Warzywa myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy. Kroimy na plasterki. Mozzarellę również. W formie układamy na przemian plastry cukinii i ziemniaków. Co 2 plastry wkładamy plaster pomidora i mozzarelli, a co któryś plaster plastry cebuli. Jednak ułożenie warzyw to indywidualna sprawa każdego z Was😉 Po ułożeniu warzyw polewamy je oliwą i posypujemy przyprawami i płatkami czosnku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut.