
Zgodnie ze wcześniejszą zapowiedzią dziś przepis na kebab, a raczej na mięso do kebaba. Tak jak w przepisie na żeberka z dzika z szybkowara, tutaj również dziczyznę możemy zastąpić mięsem dostępnym od ręki w sklepie czyli drobiem (najlepsze są do tego filety z podudzi), wieprzowiną (np. karczek) lub droższą i mniej osiągalną jagnięciną lub baraniną. Według wikipedii „kebab – turecka potrawa. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy”. My zajmiemy się przepisem na kebeb z dziczyzny.
Składniki:
- 1,5 kg łącznie mięsa z dzika i z jelenia
marynata:
- 400 g gęstego jogurtu np. greckiego
- 5 ząbków czosnku lub łyżka czosnku granulowanego bądź 2 łyżki czosnku w płatkach
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 3 łyżki przyprawy arabskiej lub do kebabu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 5 gałązek świeżej mięty (siekamy), nie pomijajmy jej
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy i miksujemy. Pamiętajmy, że mięta nada mięsu charakterystyczny aromat. Można dodać suszoną miętę (ok. 3 łyżek). Rozmrożone lub świeże mięso tniemy na większe ok., 200-300 g kawałki. Mięso mieszamy z marynatą i wkładamy do folii moletowanej. Zamykamy próżniowo za pomocą zgrzewarki. Wkładamy do lodówki na 5 - 7 dni. Po tym czasie worek z mięsem wkładamy do zamrażalnika do momentu spójnej struktury, którą da się pokroić (u nas ok. 4 godzin). Czym mięso bardziej zmrożone tym trudniej będzie się kroiło. Całość pokroić na plastry o szerokości ok. 1 cm (najlepiej na krajalnicy). Smażyć na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, do miękkości i zarumienienia. Podawać z ugrilowaną tortillą, chlebkiem pita, frytkami, surówkami z białej i czerwonej kapusty oraz sosami wedle uznania. Porcja z 1,5 kg mięsa wychodzi duża, ale nie ma co się martwić, kebab znika jak huragan.
Katarzynasobolewska4@wp.pl
Hmmm nigdy nie wpadłabym na ten pomysł. Muszę koniecznie wypróbować zwłaszcza, że moi domownicy to miłośnicy kebsa ;-) Dziękujemy za komentarz. Cieszymy się, że możemy pomóc podsuwając ciekawe rozwiązania na obiad