Meal prep
Taka ciekawostka podpatrzona w necie. Z Ameryki. Gotowe danie. W słoiku lub pudełku. Meal prep to skrót od meal preparation, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza przygotowywanie posiłku. W praktyce chodzi o poświęcanie jak najmniej czasu na spędzaniu w kuchni i gotowaniu, wystarczą nam średnio dwa dni. Meal prep pozwala w świadomy sposób zarządzać swoim jadłospisem. Wymaga zaplanowania posiłków na kilka dni, sporządzenia listy zakupów i wygospodarowania kilku godzin na przygotowanie dań, baz posiłków i pojedynczych składników. Można wtedy zrobić zarówno gotowe, kompletne dania, jak i przygotować bazy posiłków, które później znacząco skrócą czas ich dokończenia, a także poszczególne półprodukty. Można przygotować posiłek wcześniej. Dodatkowo w jednym garnku możemy ugotować różne warianty naszego dania. Potrawa wygląda malowniczo i dzięki przyprawom jest wyjątkowo aromatyczna. Samo przygotowanie słoików nie zajmuje dużo czasu, jednak gotowanie słoików jest dość czasochłonne trwa ok. 3 godziny. Do potrawy nie dodajemy wody, podczas gotowania wytwarza się sos warzywno-mięsny. Sprawdza się do zabrania do pracy na lunch lub na krótki wyjazd.
Składniki:
Pierwszy słoik:
- 250 g karkówki
- 1 batat
- 2 marchewki
- 1/2 szt. czerwonej papryki
- 1/2 szt. czerwonej cebuli
- 2-3 plastry pomarańcza
- 2 papryczki chili
- 2-3 laski cynamonu
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 2 gałązki rozmarynu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Drugi słoik:
- 250 g karkówki
- 1/2 brokuła
- 80 g pieczarek
- 2-3 plastry limonki
- 2 papryczki chili
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka nasion kolendry
- 4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Pierwszy słoik: karkówkę dzielimy na 2 plastry, doprawiamy solą oraz pieprzem. Batata obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewki po obraniu dzielimy na ok. 2-3 kawałki. Paprykę również dzielimy na mniejsze kawałki. Dobrze żeby wszystkie warzywa były mniej więcej tej samej wielkości, żeby równomiernie się uparowały. W słoiku umieszczamy plaster karkówki, marchewkę, pomidorki koktajlowe, paprykę, plasterki pomarańczy. Dodajemy kolejny plaster karkówki i pozostałą część warzyw. Wkładamy laski cynamonu, wsypujemy rozmaryn, suszony czosnek, sól. Zakręcamy słoik. Drugi słoik: karkówkę dzielimy na 2 plastry, doprawiamy solą oraz pieprzem. W słoiku umieszczamy karkówkę. Dodajemy pieczarki (umyte, w całości), różyczki brokułu, papryczkę chili w całości, ząbki czosnku (obrane), plasterki limonki i kolejny plaster karkówki. Następnie ponownie dodajemy warstwę brokułów i pieczarek. Na koniec dajemy liście laurowe, wlewamy miód, nasiona kolendry resztę soli oraz pieprzu.
Tak przygotowane słoiki wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką i wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości słoika. Gotujemy słoiki przez 3h, dolewając wodę, gdy odparuje z garnka.