Rzodkiewki to jedne z nowalijek, kojarzą nam się z początkiem wiosny. Posiadają one liczne właściwości i wartości odżywcze. Te małe, niepozorne warzywa mają mało kalorii, a są skarbnicą witamin i minerałów, m.in. potasu, dlatego powinny włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, dlatego wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Rzodkiewka to warzywo, które nadaje potrawie wyrazistego smaku. Najprostszym przepisem z wykorzystaniem tego warzywa jest twarożek z rzodkiewką. Natomiast liście rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania zielonego pesto, które świetnie sprawdzi się jako sos do makaronu lub pasta kanapkowa. Aby wykorzystać w pełni możliwości tego warzywa o dość nietypowej porze dla tego procesu, proponujemy ukiszenie tych nowalijek. Kiszona rzodkiewka będzie wiosenną alternatywą dla jesiennych kiszonych ogórków czy kapusty.
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
- dwie gałązki koperku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- opcjonalnie mały kawałek chrzanu
solanka:
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę z solą, odstawiamy do ostygnięcia. Rzodkiewki dokładnie myjemy, odcinamy listki, zostawiamy ok. 1 cm ogonków liściowych. W czystych i wyparzonych słoikach układamy rzodkiewki na przemian z wszystkimi dodatkami i przyprawami. Na jeden słoik rzodkiewek dajemy 1 liść laurowy, 1 ząbek czosnku, 1 ziele angielskie, 2 ziarenka pieprzu, 1 gałązkę koperku, kilka ziaren gorczycy i opcjonalnie mały kawałek chrzanu. Wlewamy lekko ciepłą wodę z solą do słoików i zakręcamy. Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Najlepiej smakują po 3 do 5 dniach. Następnie przechowujemy w lodówce.