Niejednokrotnie po świętach mamy problem co zrobić z jedzeniem, które przygotowaliśmy na święta. Rzadko mamy ochotę kolejny raz jeść to samo. To samo dotyczy wielkanocnych potraw, między innymi takich jak biała kiełbasa. Przez cały okres postu, może kiedyś bardziej niż dziś unikało się jedzenia potraw mięsnych i tłustych. Po 40 dniach postu można było najeść się do syta potraw mięsnych. A dlaczego biała kiełbasa była tak popularna? Zapewne dlatego, że można ją zrobić w domu, nie wymaga wędzenia a jej skład to proste składniki, które zakupimy bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Mięso wieprzowe, z dodatkiem wołowego, sól, pieprz, czosnek i majeranek, oto sekret soczystej, lekko tłustej białej kiełbasy. Dziś przepis na zapiekankę ale jeszcze wrócimy do tematu wyrobu białej kiełbasy np. na sezon grillowy.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki kokosowej lub krupczatki
- 1 łyżeczka soli
- 200 g masła z lodówki
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 żółtka
Nadzienie:
- 4 jajka
- 150 g serka śmietankowego typu Almette
- 100 g śmietany 18%
- 1/2 szklanki drobno tartego żółtego sera
- 4 białe kiełbasy, ok. 500 g
- 2/3 szklanki groszku mrożonego
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duża papryka spiczasta
- 3 łyżki pestek słonecznika
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, sól, śmietanę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 20-30 minut. Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub blachę, natłuszczając je. Najodpowiedniejsze będzie dość szerokie naczynie ok. 39 na 24 cm. My wzięliśmy formę o mniejszym wymiarze i po zapieczeniu nie widać wszystkich elementów zapiekanki, np. głównego składnika czyli białej kiełbasy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką i wylepiamy nim blachę. Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut, następnie nakłuwamy widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzchu kulki do pieczenia lub fasolę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (funkcja góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy fasolę i papier i wstawić ciasto na jeszcze 13 minut do piekarnika. W tym czasie w wysokim naczyniu miksujemy do połączenia składników jajka z serkiem i śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z żółtym serem. Kiełbasę kroimy wzdłuż na 2 połówki i nacinamy od góry. Cebulę kroimy w talarki, paprykę kroimy w paski. Na upieczonym spodzie układamy kiełbasę, groszek, cebulę oraz paprykę. Następnie zalewamy ostrożnie masą jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy przez około 40 minut aż do ścięcia masy i zarumienienia zapiekanki.