Płatki owsiane dostarczają dla naszego organizmu duże ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Pozytywnie wpływają na: przewód pokarmowy, zakwaszenie treści pokarmowej, regulację poziomu kwasu solnego w żołądku, obniżenie produkcji cholesterolu, regulację glikemii, kontrolę apetytu, florę bakteryjną w jelitach. Jedzenie płatków owsianych na śniadanie zapewnia porcję energii na cały dzień, około 370-380 kcal. Dłużej zachowają smak przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku. Oczywiście jeśli po upieczeniu będą do zjedzenia dłużej niż 2 dni 😉.
Składniki:
- 200 g (1,5 szklanki) płatków owsianych górskich
- 100 g (1/2 kostki) miękkiego masła lub oleju kokosowego
- 60 g (4 łyżki) cukru trzcinowego
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- po 2 łyżki żurawiny, słonecznika, wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na 1800C, pieczenie góra/dół. Krótko miksujemy cukier z masłem lub olejem kokosowym. Dodajemy 2 jajka i znów chwilę mieszamy. Wsypujemy płatki, mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy bakalie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ręcznie płaskie ciasteczka. Jeśli zdecydujemy się na użycie oleju kokosowego musimy zostawić większe odstępy między ciasteczkami, ponieważ w czasie pieczenia „rozlewają się”. Blachę z ciasteczkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia 15 - 20 minut, do zarumienienia ciastek. Po kilku minutach ciasteczka przekładamy na kratkę w celu przestudzenia.