
Pyszne, lekkie i puszyste bułeczki z dyni, są lekko słodkie i pięknie ubarwione, a dodatek puree z dyni sprawia, że są stają się wilgotne. Idealnie nadają się na śniadanie i jako dodatek do zup. Dynia podobnie jak cukinia, to uniwersalne warzywo do przyrządzania zarówno słodkich jak i wytrawnych potraw. Dynia na słodko lubi miód lub odrobinę syropu klonowego, cynamon i kardamon, gałkę muszkatołową. Do dyni na słono możemy dodać np. wędzoną paprykę oraz kurkumę, lub czosnek granulowany, świeży rozmaryn i kmin rzymski, sól i chili. Wracając jednak do naszych bułek, to dobra informacja jest taka, że te bułki można przygotować wcześniej i zamrozić do nawet do 2 miesięcy. Po dokładnym ostudzeniu należy owinąć szczelnie (podwójnie owinąć folią spożywczą, a następnie folią aluminiową) i zamrozić. Rozmrozić zawinięte w folii w temperaturze pokojowej. Bułki owinięte w folię aluminiową można podgrzewać w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 10–15 minut lub do momentu, aż będą ciepłe.
Składniki:
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki gałka muszkatołowa
- 3 szklanki mąki uniwersalnej , plus trochę do podsypania
- 5/8 szklanki mleka
- 1/4 szklanki masła
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- Różne dodatki: mak, sezam, pestki dyni, słonecznik
Przygotowanie:
W rondlu na średnim ogniu podgrzewamy mleko, masło i miód, aż masło się rozpuści. Zestawiamy z ognia. Należy pamiętać, żeby mleko nie przekraczało 400 C. Dodajemy drożdże instant i mieszamy 2 minuty. Dodajemy gałkę muszkatołową i puree z dyni i mieszamy przez kolejne 2 minuty. Zaczynamy dodawać mąkę, po 1/2 szklanki na raz, na początek, a następnie mniej w miarę postępów, aż do momentu gdy uzyskamy wilgotne, gładkie ciasto. Wykładamy ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i zagniatamy przez kilka minut. Przenosimy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W międzyczasie natłuszczamy okrągłą formy do ciasta o średnicy ok. 23 cm i odstaw. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, przenosimy je na posypaną mąką powierzchnię i delikatnie przygniatamy. Ważymy całość i dzielimy na 12 równych kawałków. To pozwoli nam na równy wypiek. Umieszczamy 12 bułek w każdej foremce, 9 na zewnątrz i 3 w środku. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 1800 C. około 15 minut przed zakończeniem wyrastania. Gdy bułki podwoją swoją objętość, smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy wierzch nasionami. Wkładamy do rozgrzanego piekarniku i pieczemy przez 22-25 minut lub do momentu, aż będą upieczone i lekko złocistobrązowe. Jeśli zbyt szybko się rumienią, należy przykryć je folią aluminiową na pozostały czas pieczenia. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia w foremce na 5 minut.