Nasze kotleciki są dedykowane weganom, ale ze względu na skład mogą być też stosowane przez osoby na diecie oczyszczającej p. Ewy Dąbrowskiej. Oczywiście wszyscy pozostali mogą przygotować kotlety jako dodatek do dań mięsnych, zamiast ziemniaków, chleba czy ryżu. Dieta Dąbrowskiej jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych, obok diety keto, sposobów na redukcję kilogramów. Często określana jest mianem głodówki leczniczej bądź postu warzywno-owocowego. Dla osób przejedzonych, z zaburzoną odpornością, problemami skórnymi czy chcących przeprowadzić detoks organizmu to na pewno fajny sposób na złapanie równowagi wagowej i wewnętrznej organizmu. Jednak jak z każdą dietą trzeba mieć umiar a zasadność jej przeprowadzenia powinniśmy skonsultować z lekarzami bądź dietetykami.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 4 łyżki posiekanej pietruszki (może być suszona)
- 2 łyżeczki suszonej cebuli
- 1 ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na 2 części. Jedną gotujemy do miękkości z 1 obraną marchewka. Pozostałą część surowego kalafiora i surową marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i miksujemy na papkę. Warzywa gotowane najlepiej przyrządzić na sitku, wtedy są jędrne i ciężko je rozgotować. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Danie możemy piec od razu lub zostawić w lodówce do dnia następnego i wtedy dopiero piec. Piekarnik nastawiamy do temp. 180 0 C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kotleciki, układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Podajemy gorące jako danie główne lub zimne jako przystawkę.