
Sernik na zimno jest rozwiązaniem dla wielu osób, które nie lubią piec, bądź nie mają piekarnika lub po prostu lubią lekkie desery. W „zanadrzu” mamy sernik dyniowy na zimno, pachnący pięknie pomarańczami i mogący być ozdobą na Halloweenowy wieczór. Miąższ dyni zawiera dużo składników mineralnych i beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Dynia działa przeciwzapalnie i anty nowotworowo, wzmacnia układ odpornościowy, nawilża skórę i dba o jej koloryt, zwalcza wirusy i pasożyty a dzięki zawartości błonnika używana jest do układania jadłospisów dla osób chcących stracić kilogramy. Pestki dyni to natomiast bogactwo cynku, który wpływa pozytywnie na paznokcie, włosy i cerę.
Składniki:
- 500 g sera mielonego z wiaderka
- 300 g puree z dyni
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek śmietanki 30 %
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 łyżka żelatyny
- 300 ml wrzątku
- 1 łyżka zaprawki likier pomarańczowy do alkoholu
Składniki na spód ciasta:
- 1 łyżka masła
- 10 ciasteczek Oreo lub ciemnych markiz
Przygotowanie:
Jeśli nie mamy puree z dyni, nagrzewamy piekarnik do 2000C i wkładamy do niego owiniętą w folię aluminiową przekrojona na pół dynię np. hokaido. Pieczemy przez 20 minut. Wystawiamy do ostygnięcia, wydrążamy łyżką miąższ, miksujemy na gładką masę. Pozostałe puree można użyć do przygotowania zupy dyniowej, pesto, humusu dyniowego lub przygotować placuszki. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zagotowujemy wodę i 300 ml wlewamy do galaretki i żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia. W malakserze blendujemy ciasteczka z łyżką masła. Masę wysypujemy na spód tortownicy i odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do misy wkładamy zimny ser, puree, śmietanę i cukier puder. Po zmiksowaniu dodajemy wlewając cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę z żelatyną. Do poprawienia koloru i aromatu serniczka możemy dodać łyżkę zaprawki pomarańczowej. Gotową masę serową delikatnie przekładamy na spód z ciasteczek. Górę dekorujemy według uznania na „strasznie” lub apetycznie😋 Wkładamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2 godziny.