
Orientalne sosy orzechowe, do grillowanego oraz pieczonego drobiu, szaszłyków, makaronu sojowego, warzyw. Lub jako sos do zielonych sałat. Sos satay jest popularnym dodatkiem do potraw w Indonezji, Malezji, Tajlandii czy Wietnamie, wykorzystywany jest także w kuchni chińskiej i holenderskiej. Co prawda ten oryginalny jest na bazie pasty orzechowej i mleczka kokosowego, nasz natomiast składa się z 3 składników i w niczym nie ustępuje temu z Azji. Natomiast sos pomarańczowo-orzechowy, choć korzenie ma w Azji, obecnie bardziej związany jest z kuchnią amerykańską. Jak wiadomo wiele dań uważanych powszechnie za typowo amerykańskie ma swoje źródła w kuchni innych narodów. Jednak przez lata receptury były modyfikowane przez amerykańskich kucharzy do tego stopnia, że niektóre potrawy te uważane są za typowo amerykańskie.
Składniki:
pomarańczowy sos:
- 5 łyżek orzechów ziemnych, niesolonych
- ¼ szkl. oleju arachidowego lub oliwy z awokado
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 ½ łyżki skórki z pomarańczy lub ½ łyżki pieprzu pomarańczowego
- sól do smaku
satay sos:
- 3 łyżki pasty z orzechów (arachidowych lub nerkowców)
- 3 łyżki sosu słodko – pikantnego (czosnek i chili)
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ szkl. wody
Przygotowanie:
Pomarańczowy sos: Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią 5 łyżek orzeszków ziemnych. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy aby sos miał bardziej gruzełkową strukturę, możemy utrzeć orzeszki w moździerzu razem z skórką pomarańczową lub pierzem pomarańczowym a następnie wymieszać z sokiem, octem i oliwą. Jako sos do zielonej sałaty, na 1 łyżkę sosu pomarańczowego dodajemy 2 łyżki wody. Satay sos: W rondelku mieszamy pastę z orzechów, sos słodko – pikantny (czosnek i chili) i sos sojowy. Podgrzewamy i dodajemy wodę aby uzyskać dość gęsty sos. Następnie schładzamy aby smaki się przemieszały.