
Płatki migdałowe powstają z migdałów, które są obrane, blanszowane, a następnie pokrojone na cienkie plasterki. Chociaż my pokusiliśmy się wykorzystać płatki w najbardziej typowy sposób, czyli dodając je do posypania kruchych ciasteczek, istnieje wiele innych sposobów ich użycia. Płatki migdałowe to bardzo wszechstronny składnik w kuchni, nie tylko pięknie wyglądają, ale i dodają delikatnego smaku oraz chrupkości. W cukiernictwie płatki dodają elegancji i delikatnego orzechowego akcentu. Wykorzystamy je do dekoracji wypieków, tortów, ciast, muffinek, serników czy mazurków. Można je wmieszać do masy w keksach, ciastach ucieranych czy francuskich wypiekach. Idealne do ryżu z jabłkami i cynamonem, zapiekanych gruszek czy jabłek. W wytrwanej kuchni sprawdzą się jako panierka do mięsa lub ryb. Do sałatek, lekko podprażone płatki świetnie pasują do sałatek z rukolą, kozim serem, burakami, pomarańczą. Płatki polecane są również do dań orientalnych w curry, ryżach, daniach z jagnięciną, gdzie często używa się ich jako dodatku lub posypki. Dodają smaku potrawą z fasolki szparagowej, brokułów, szpinaku czy makaronów z pesto. My podrzucamy przepis na typowe wypieki z okolic świąt wielkanocnych.
Składniki:
- 200g masła
- 150 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- kilka kropli ekstraktu z migdałów
- 2,3 łyżki bardzo zimnej wody
- dodatkowo roztrzepane żółtko
- 3,4 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie:
Masło siekamy nożem, dodajemy mąkę, cukier, żółtka, ekstrakt migdałowy. Zagniatamy szybko ciasto. Gdyby było za bardzo rozsypujące się, dodajemy wodę. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę. Nagrzewamy piekarnik na 160°C funkcja góra-dół. Dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy na podsypanej mocno mąką stolnicy, na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy foremką dowolne kształty. Układamy na blasze wyłożonej matą do pieczenia, smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy do zrumienienia ok. 10 – 15 minut. Ciastka wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.