Takie dwa odstępstwa od włoskiej tradycji. Po pierwsze ciasto na pizzę z piwem. A wiadomo że piwo to coś pysznego. Po drugie nie sos pomidorowy ale na bazie cukinii. Musicie tego spróbować, będziecie pozytywnie zaskoczeni zielonym sosem z ziołami prowansalskimi i elastycznością piwnego ciasta. Używamy do przyrządzenia, łącznie z drożdżami, piwa jasnego. Podobno najlepszy do pizzy jest Lager i takiego właśnie użyliśmy. W procesie fermentacji alkoholowej powstaje oprócz głównego produktu, powstaje dwutlenek węgla którego uwalnianie się powoduje spulchnianie ciasta. Piwo ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodane do mięs pełni rolę marynaty, nadając mu smak i aromat. Mięso dzięki niemu zyska niestandardowy aromat i smak. Jasne piwo polecane jest do mięsa grillowanego, pieczonego czy duszonego (np. żeberek). Wyśmienity jest również karp pieczony w piwie na Wigilię (być może na te święta pokusimy się żeby przygotować). Ponadto piwo ciemne zalecane jest do przygotowywania do serów, ciast, mięs. Piwa korzenne sprawdzą się natomiast do przygotowania grzańca na zimowe chłody.
Składniki:
na ciasto:
- 300 g mąki na pizzę typ "00"
- 1 szklanka jasnego piwa
- 4 g drożdży piekarniczych
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
na sos:
- 1 średnia cukinia
- cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie
dodatki: mozzarella, szynka parmeńska, szpinak, cebula, owoc granatu
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, robimy wgłębienie. Zasypujemy cukrem i wsypujemy drożdże. Piwo lekko podgrzewamy. Dodajemy do pozostałych składników porcjami. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie przywierało do dłoni. Można też wrzucić wszystko na raz do miksera planetarnego, który zrobi wszystko za nas. Ciasto dzielimy na 2 porcje, przekładamy je do lekko natłuszczonych 2 misek. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 30 – 40 minutach ciasto zwiększy swoją objętość. Zaczynamy przygotowywać sos. Cebulę kroimy w talarki, cukinię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodajemy zioła prowansalskie, ok. 1 łyżeczki, ale to wszystko zależy od naszych gustów kulinarnych. Smażymy na średnim ogniu aż sos odparuje. Przestudzamy i miksujemy na gładką masę. Piekarnik nagrzać do 230-240°C (jeśli korzystamy z kamienia do pizzy powinniśmy go wstawić do piekarnika aby również się nagrzał). Jeśli robimy pizzę na blasze rozciągamy ciasto na jej rozmiar. Następnie ciasto smarujemy sosem z cukinii, układamy mozzarellę, szynkę i pokrojoną cebulę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 8-10 minut do zarumienienia się ciasta.