Zdrowotna nalewka na kłopoty z przewodem pokarmowym. Alkaloid piperyna wzmacnia wydzielanie soków trawiennych, przeciwdziała wzdęciom, niestrawności, leczy biegunkę i zaparcia. Dodatkowo pomaga w walce z przeziębieniem i kaszlem. Pieprz to roślina z południowo-wschodnich Indii. Jest łatwo ukorzeniającym się pnączem dorastającym do 15 m. Uprawia się go dla owoców, zwanych pieprzem przyprawowym. Ta roślina ma na początku zielone owoce a następnie czerwone, które kiedy zaczynają czernieć, ścina się i suszy na słońcu. W kuchni wykorzystuje się również biały pieprz. Aby go uzyskać zbiera się pieprz czerwony w strąkach, układa warstwami i przykrywa kocami. Następnie po przefermentowaniu, zdejmuje się owocnię i pozostaje nam białe „jądro”. W kuchni znajdziemy mieszanki pieprzu: kolorowy, ziołowy, czosnkowy, cytrynowy czy pomarańczowy. Są też przyprawy zwane potocznie pieprzem, ale tak naprawdę nie są spokrewnione z nim spokrewnione np. pieprz cayeen (papryczka chili) czy pieprz syczuański uzyskiwany z suszonych oraz drobno zmielonych łupin owoców żółtokrzewu pieprzowego. Nalewka zrobiona jest z klasycznego czarnego pieprzu. Nasza jest świeżo nastawiona, po tygodniu zyskuje delikatne herbaciane zabarwienie.
Składniki:
- 20 ziarenek pieprzu czarnego
- 10 ziela angielskiego
- 700 ml wódki
Przygotowanie:
Przepis na wykonanie nalewki jest banalny. Do butelki wódki o pojemności 700 ml wrzucamy ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Odstawiamy w ciemne miejsce. Właściwości lecznicze osiąga już tygodniu. Nie musimy wyjmować ziaren z nalewki.