Aronia zawędrowała do Europy z Ameryki Północnej. Sok z owoców aronii pozytywnie wpływa na wzrok i funkcjonowanie mózgu, działa przeciwwirusowo. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Jako dodatek do codziennego menu wspiera ochronę organizmu przed rozwojem miażdżycy, zawałem serca i udarem mózgu. Rutyna zawarta w owocach aronii uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Ze względu na niską wartość kaloryczną oraz dzięki obniżaniu wchłaniania glukozy, owoce aronii są zalecane dla chorujących na cukrzycę. Owoce aronii zaczyna zbierać się od połowy sierpnia. W smaku są dosyć kwaśne i cierpkie, najlepszy smak uzyskują dopiero po przemrożeniu (minimum 24 h). Można je dodawać, po przemrożeniu do jogurtu naturalnego. Garść owoców aronii, łyżka miodu i 300 ml naturalnego jogurtu, wszystko blendujemy i drugie śniadanie mamy gotowe. Natomiast poniżej proponujemy przepis doskonale trafiający w gusta amatorów nalewek.
Składniki:
- 50 dag owoców aronii
- 100 liści wiśni lub aronii
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 %
- 1 litr wody
- 60 dag cukru
- 1 duża cytryna
Przygotowanie:
Przemrożone owoce aronii wsypujemy do garnka wraz z liśćmi wiśni lub aronii. Dodajemy szklankę wody (250 ml). Gotujemy przez 10-15 minut, następnie odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie liście wyciągamy, sok zlewamy i łączymy z sokiem z cytryny. Do owoców wsypujemy 60 dag cukru i dolewamy ¾ l wody (750 ml). Zagotowujemy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Soki łączymy ze sobą i dodajemy spirytus. Nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek na nalewki. Nalewka gotowa jest do spożycia bezpośrednio po sporządzeniu, ale po 2 miesiącach w ciemnym miejscu zyskuje na smaku.