Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Nalewka z aronii

0
Nalewka z aronii

Aronia zawędrowała do Europy z Ameryki Północnej. Sok z owoców aronii pozytywnie wpływa na wzrok i funkcjonowanie mózgu, działa przeciwwirusowo. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Jako dodatek do codziennego menu wspiera ochronę organizmu przed rozwojem miażdżycy, zawałem serca i udarem mózgu. Rutyna zawarta w owocach aronii uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Ze względu na niską wartość kaloryczną oraz dzięki obniżaniu wchłaniania glukozy, owoce aronii są zalecane dla chorujących na cukrzycę. Owoce aronii zaczyna zbierać się od połowy sierpnia. W smaku są dosyć kwaśne i cierpkie, najlepszy smak uzyskują dopiero po przemrożeniu (minimum 24 h). Można je dodawać, po przemrożeniu do jogurtu naturalnego. Garść owoców aronii, łyżka miodu i 300 ml naturalnego jogurtu, wszystko blendujemy i drugie śniadanie mamy gotowe. Natomiast poniżej proponujemy przepis doskonale trafiający w gusta amatorów nalewek.

Składniki:

  • 50 dag owoców aronii
  • 100 liści wiśni lub aronii
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 %
  • 1 litr wody
  • 60 dag cukru
  • 1 duża cytryna

Przygotowanie:

Przemrożone owoce aronii wsypujemy do garnka wraz z liśćmi wiśni lub aronii. Dodajemy szklankę wody (250 ml). Gotujemy przez 10-15 minut, następnie odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie liście wyciągamy, sok zlewamy i łączymy z sokiem z cytryny. Do owoców wsypujemy 60 dag cukru i dolewamy ¾ l wody (750 ml). Zagotowujemy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Soki łączymy ze sobą i dodajemy spirytus. Nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka gotowa jest do spożycia bezpośrednio po sporządzeniu, ale po 2 miesiącach w ciemnym miejscu zyskuje na smaku.

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Swojskie przepisy
Kokosowe kulki jaglane

Kokosowe kulki jaglane

Jedzenie cukru wciąga. Jest obecny nie tylko w cukrze ale również w napojach gazowanych, słodyczach, jogurtach owocowych, czy w gotowych do spożycia daniach dostępnych w każdym markecie. Cukier oprócz energii nie dostarcza żadnych składników pokarmowych, przyczynia się również do powstania złego cholesterolu i cellulitu, chorób krążenia, insulinoodporności czy otyłości. Dlatego proponujemy deser z użyciem erytrytolu czy ksylitolu. Erytrytol to organiczny związek chemiczny, który nie ma wartości energetycznej, dzięki czemu jest szeroko polecany jako zamiennik cukru dla osób odchudzających się lub diabetyków. Natomiast ksylitol, który wykazuje działanie przeciwpróchnicze, jest często składnikiem gum do żucia. Bazą naszego deseru będzie kasza jaglana i kokos. Kasza jaglana czyli jagły powstaje z prosa i jest najstarszą znaną kaszą, składa się przede wszystkim ze złożonych węglowodanów, dzięki czemu jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo sycąca. Przez niewielką zawartość błonnika jest potrawą lekkostrawną. Pomaga przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, przez co polecana jest osobą cierpiącym na niestrawność. Jednocześnie ma mało błonnika, co dodatkowo czyni ją lekkostrawną. Dodatkowo polecana jest osobom z niedoborami żelaza, gdyż jest jego bogatym źródłem. Na koniec należy wspomnieć o krzemie w składzie kaszy, który pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Tyle dobrego zapewnia nam jedzenie jagły.

 

 

 

Sushi Janushi

Sushi Janushi

Ta hybryda kuchni japońskiej i polskiej wynikła z ogromnej miłości do tatara i sushi. Jednak ze względu na konieczność ograniczenia węglowodanów w codziennej diecie narodził się pomysł na Sushi Janushi. Nazwę wymyślił Tomek, miłośnik rzeczy pysznych i niebanalnych. Jak podaje Wikipedia sushi to „potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym (su) oraz różnych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego (tamago-yaki), tofu, ziarna sezamowego (goma)”. Z samego sushi zaczerpnęliśmy arkusze alg nori, rzodkiew i imbir marynowany oraz formę w jakiej jest serwowane, czyli rolki. Natomiast wnętrze to klimaty typowo polskie: tatar wołowy, musztarda, ogórek kiszony lub korniszon, szczypior i papryka słodka. Musimy w tym miejscu jednak wspomnieć, że mimo ogólnego przeświadczenia tatar wywodzi się jednak z Francji a nie z Polski. Ale bezsprzecznie jest głęboko zakorzeniony w naszej tradycji kulinarnej.

 

Nalewka rabarbarowa

Nalewka rabarbarowa

Przepisem na nalewkę z rabarbaru kończymy cykl pomysłów na wykorzystanie rabarbaru. Przynajmniej w tym sezonie. Nasza nalewka to przepis prosty, sprawdzony, wydobywający kwaskowy smak rabarbaru. Używając tylko kilku składników, wysokiej jakości, uzyskamy smak idealny. Okazuje się, że rabarbar niejedno ma imię i w Polsce możemy spotkać odmiany pod nazwą: Przodownik Europy, Wczesny Hosera, Wiśniowy, Karpow Lipskiego, Przeworski, Purpurat, Sutton, Olbrzym Amerykański oraz Malinowy. Do nalewki możemy dodać do nalewki laskę wanilii aby podkręcić jej smak. Zrobiona jeszcze teraz, po odcedzeniu (za miesiąc) i leżakowaniu (do trzech miesięcy) może być, pod koniec września idealnym napojem do celebrowania odchodzącego lata. Możemy spożywać ją samą, z kostkami lodu lub jako dodatek do prosecco lub innego wina musującego.

 

Chałka

Chałka

Chałka wspomnienie śniadania z dzieciństwa, najczęściej z masełkiem, popijana kakao. Zdarzały się wersje z miodem, konfiturą czy twarożkiem a nawet nutellą. Mogłoby się wydawać, że to Polski wypiek, ale tak naprawdę wywodzi się z kuchni żydowskiej i oznacza ofiarę. Chałka wytworzona z ciasta drożdżowego zwana jest też czasem plecionką albo kukiełką. Możemy do niej dodawać rodzynki lub skórkę pomarańczową aby nadać jej charakteru ciasta. Może być posmarowana rozmąconym żółtkiem z mlekiem, posypana kruszonką lub sezamem. Chałkę możemy potraktować też jak tosty: kromki chałki opiekamy w tosterze, tak aby z zewnątrz były chrupiące a w środku miękkie. Smarujemy je masłem i dopełniamy ulubionymi dodatkami np. pastą orzechową.

 

 

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Nasza propozycja na smaczne kruche ciasto, wykorzystująca rabarbar i truskawki jako słodko kwaskowe nadzienie. Jedząc je z jednej strony zachwyci nas kruchy spód a z drugiej delikatna jak puszek beza. Dodatkowo dziś z okazji Dnia Mamy może być słodkim prezentem zarówno dla mam jak i dla składających życzenia dzieci. Podstawową zasadą przygotowywania kruchego ciasta jest szybkie jego zagniecenie, co nie jest zbyt proste, bo masło użyte do jego wyrobu musi być dobrze schłodzone. Tajemnicą jego delikatnej konsystencji jest fakt, że mąka łączy się bezpośrednio z masłem a nie z płynem, który spowodowałby pęcznienie mąki. Świetnie w tej sytuacji sprawdzi się malakser, który w 1 – 2 zmiksuje nam wszystkie składniki, w innym przypadku należy sprawnie posiekać masło z mąką za pomocą noża lub siekacza do kruchego ciasta. Kolejną istotną kwestią jest ubicie białek na bezę, tu również należy postępować z wprawą ubijając białka i dodając pomału cukier aby uzyskać lśniącą i sztywną pianę.

 

 

 

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
12,00 zł 9,76 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
0,85 zł 0,69 zł
szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
9,80 zł 7,97 zł
szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
9,00 zł 7,32 zł
szt.
puriFERM  MOCKBA  Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
puriFERM MOCKBA Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
9,60 zł 7,80 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium