W wigilię Święta Dziękczynienia proponujemy indyka. Może nie całego, faszerowanego ale idealnego na odświętny obiad. Święto Dziękczynienia celebrowane w USA przypada zawsze na 4 czwartek listopada jako pamiątka pierwszych dożynek w kolonii Plymouth. Święto sięga swoimi korzeniami do XVI wieku. Dzień to okazja do dziękowania za plony, a także wyjątkowy czas, który spędza się w gronie rodziny. W Święto Dziękczynienia nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, takich jak pieczony indyk, farsz chlebowy, żurawina, słodkie ziemniaki czy ciasto dyniowe. W świadomości Amerykanów najpopularniejszy do spożywania jest pieczony indyka faszerowany nadzieniem chlebowym lub owocami i podawany z aromatycznym sosem. Przeciętny indyk to święto waży ok. 7,5 kg. Natomiast klasyczny farsz chlebowy, którym jest nadziewany składa się z grzanek z białego chleba tostowego, selera naciowego, przypraw: szałwia, tymianek i rozmaryn czy przyprawa do kurczaka i suszona żurawina. Nasza propozycja to pierś z indyka w sosie żurawinowo pomarańczowym idealna na co dzień i od święta.
Składniki:
- ok. 1 kg piersi z indyka
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1,5 szklanki świeżej żurawiny
- 2 gałązki rozmarynu
- ½ szklanki bulionu z kurczaka
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- ½ łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej lub musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pierś z indyka kroimy w plastry, na ok. 8 porcji. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na na dużej patelni. Po mocnym rozgrzaniu, kładziemy indyka i obsmażamy z każdej strony ok. 3 minut do zarumienienia. Przekładamy na talerz. Pierś nie musi być dokładnie wysmażony w środku, ma być tylko zarumieniony z obu stron. Zmniejszamy ogień na średni i dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy, mieszając przez około 30 sekund. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu: żurawinę, rozmaryn, bulion z kurczaka, sok oraz skórkę z pomarańczy, ocet balsamiczny, miód i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos zagotowujemy, dodajemy plastry indyka. Gotujemy na małym ogniu, aż kurczak będzie ugotowany w środku. Średnio po 6 minutach należy przełożyć mięso na drugą stronę i ponownie gotować 6 minut. Plastry piersi wykładamy na talerz, usuwamy rozmaryn, możemy doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest za kwaśny dodajemy trochę miodu, jeśli za słodki możemy doprawić jeszcze octem balsamicznym. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.