Przepis zapożyczony z kuchni amerykańskiej. Możemy mieć zastrzeżenia co do gotowej żywności amerykańskiej, ale trzeba przyznać, że znają się na pieczeniu ciastek: orzechowych, owsianych, czekoladowych i wielu innych. Wprowadzając się pomału w nastrój bożonarodzeniowy, gdzie potrawy pachną goździkami, anyżem, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową i wanilią, na rozbieg proponujemy ciasteczka w posypce cukrowo cynamonowej zwane snickerdoodles. Dla wszystkich nielubiących cynamonu, mamy dobrą wiadomość, te ciastka smakują równie wyśmienicie w samym cukrze. Nasze ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ten prosty i szybki wypiek, z niewielu składników znajdzie amatorów wśród dzieci i dorosłych. Cynamonowe ciasteczka snickerdoodles świetnie smakują z czarną kawą lub szklanką mleka.
Składniki:
- 100 g margaryny
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na posypkę: 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy z margaryny, mąki, cukru, jajka, proszku do pieczenia i ekstraktu waniliowego. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ich od 25 do 36 szt.). W małej salaterce mieszamy cukier z cynamonem. Wkładamy tam kulki i obtaczamy. Piekarnik nagrzewamy do 1900C, góra-dół. Kulki układamy na wyłożonej papierem lub matą silikonową blasze, w odstępach. Pieczemy przez 10 minut. Studzimy po upieczeniu około 10 minut, zdejmujemy z blachy. Ciastka po wystudzeniu twardnieją.