Zamiast klasycznych miseczek do podania żurku, możemy sami upiec chlebki, które odpowiednio uformowane, po odcięciu „pokrywek” i wydrążeniu miękkiej zawartości, będą fantastyczną ozdobą naszych świątecznych stołów. Będą świetnie się komponowały wśród świątecznych jaj faszerowanych, rolad boczkowych, wędzonych szynek i okazałych bab. Taką chlebkową miskę możemy również serwować gościom poza okresem świątecznym, jesienią i zimą. Świetnie w nich będą wyglądały zupy krem np. z dyni, grochówka z wędzonką, zupa fasolowa, leczo czy zupa cebulowa. Zaletą tych „miseczek” jest również to, że nie przeciekają, a w dodatku są całkowicie jadalne. Nasza propozycja to chlebek do żurku drożdżowy, który chętniej zjedzą dzieci, jest delikatniejszy w smaku. Polecamy jednak zrobienie chlebka na zakwasie, wtedy dodajemy zamiast wody - 250 ml zakwasu na żurek (koniecznie zrobionego z klasycznymi przyprawami do żurku, tj. liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, kminkiem oraz majerankiem) i trochę więcej drożdży – 20 g.
Składniki na 2 szt.:
- 600 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
- 250 ml ciepłej wody
- 15 g drożdży piekarskich
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju np. ziołowego
- 1 jajko
- można dodać suszone zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru. W międzyczasie możemy rozrabiamy drożdże w 250 ml ciepłej wody. Drożdże dodajemy do mąki razem z 2 łyżkami oleju, może być ziołowy. Jeśli decydujemy się na dodanie suszonych ziół, dodajemy je właśnie w tym momencie. Wszystko razem mieszamy i łączymy najlepiej drewnianą łyżką. Tak przygotowane składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić na gotowe ciasto. Ciasto wyrabialiśmy mikserem przy użyciu haka, przez 10 minut. Przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 2 godziny. Następnie przygotowane ciasto dzielimy na 2 równe części i uformujemy z nich 2 bochenki. Od każdej porcji ciasta odkładamy ok. 15 g ciasta i formujemy kulki, to będą nasze uchwyty do podnoszenia wieczka. Powinniśmy unikać nadmiernego rozwarstwiania ciasta od spodu, ponieważ będzie to sprzyjać powstawaniu pęknięć w dnie. Po uformowaniu bochenków ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia na dwadzieścia minut, smarujemy rozmąconym żółtkiem, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C. Chleb pieczemy przez 30 minut. Przed podaniem należy odkroić czubek i wydrążyć zawartość. Wydrążony chleb smarujemy białkiem i wstawiamy na 15 minut do zapieczenia w temperaturze 180 0 C.