Wiosenne naleśniki
Wiosenne albo Shrekowe czyli zielone szpinakowe naleśniki. Smak naleśników jest dość neutralny, więc można podawać je ze słodkim, owocowym lub mięsnym nadzieniem. Super smakują też z łososiem wędzonym. Naleśniki były prawdopodobnie spożywane w społeczeństwach prehistorycznych. Ich skład jest prosty i ogólnie dostępny: mąka, jajka, woda, mleko i olej. Jeśli dodamy do ciasta środki spulchniające otrzymamy grubszy, pulchny naleśnik w typie amerykańskim. Natomiast zastępując mleko maślanką otrzymamy lekko cierpki naleśnik rodem ze Szkocji. Wykonanie ciasta naleśnikowego nie wymaga użycia specjalnych urządzeń, wystarczy miska i ubijaczka oraz patelnia. Na śniadanie, obiad, kolację przepyszne naleśniki.
Składniki na 12 szt.:
- 2 średnie jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 200 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 250 ml mleka
- olej do smażenia
Nadzienie:
- mozzarella (pokrojona w plastry)
- pomidory suszone
- serek z sero-jogurtownicy ok. 500 g
- czubryca zielona ok. 1 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Serek z sero-jogurtownicy mieszamy z czubrycą zieloną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szpinak baby wkładamy do sokowirówki wolnoobrotowej, na koniec wlewamy 50 ml wody. Jeśli nie mamy sokowirówki szpinak miksujemy na gładko z połową mleka i wody podanych w przepisie. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, olej, sok ze szpinaku (lub miks szpinaku z mlekiem i wodą), pozostałe płyny, miksujemy na dość rzadką masę. Odstawiamy na 10 minut żeby ciasto „odpoczęło”. Rozgrzewamy olej i wylewamy porcjami aby powstały cienkie naleśniki. Musimy pamiętać aby bardzo dobrze rozgrzać patelnię, aby naleśniki nie przywierały do niej. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem jogurtowym, na ½ układamy plastry mozzarelli i kawałki pomidora suszonego. Składamy w ćwiartki.