Szynka wieprzowa jest „wdzięcznym” mięsem do obróbki. Możemy ją uwędzić, przemielić na kotlety, zrobić na słodko na sposób chiński lub po węgiersku w kawałkach jako gulasz. Idealnie sprawdza się jako mięso do pieczenia z jabłkami, orzechami. Można doprawić ją tylko podstawowymi przyprawami jak sól i pieprz a następnie podkręcić jej smak sosami, np. chrzanowo-czosnkowym, śliwkowym czy jogurtowo ziołowym. Poniżej przepis ze skorupką migdałową, szynka nadaje się jako główne danie obiadowe lub jako wędlina na kanapki.
Składniki:
skorupka migdałowa:
- 15 dag migdałów
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szynkę myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą: sokiem z cytryny, olejem, solą, pieprzem i majerankiem. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, lub garnku rzymskim i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Migdały prażymy na patelni z dodatkiem oliwy, wystudzamy. Miksujemy blenderem wraz z masłem, czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Mięso smarujemy powstałą masą, wkładamy do naczynia i wlewamy 2 łyżki wody. Polecana temperatura pieczenia to 1800C, czas 70-80 minut. Pieczeń studzimy, kroimy i podajemy jak wędlinę.