Nadszedł czas na odsłonę dyni w kolejnej rozgrzewającej odsłonie. Curry typu indyjskiego. Z amerykańską dynią. Istnieją dowody na curry sprzed 4000 lat znalezione w Dolinie Indusu w Indiach. Ślady gotowanego imbiru i kurkumy znaleziono w garnku do gotowania i na ziarnach ryżu w tym rejonie. Połączenie tych konkretnych przypraw z ryżem sprawia, że curry jest najdłużej nieprzerwanie przygotowywanym daniem w historii. Nazwa curry pochodzi od ludu Tamilów, który nazwał je Kari, co oznacza „sos” lub „przyprawa do ryżu”. Przyprawa curry łączy w sobie aromaty i smaki kminu, z zielem angielskim, kardamonem, chili, cynamonem, goździkami, imbirem, gorczycą, papryką, kurkumą oraz nasionami kolendry, kopru włoskiego, kozieradki. W Indiach składniki curry są prażone i mieszane ręcznie przez szefa kuchni, gdzie może zostać dodana szeroka gama dodatkowych przypraw w zależności od tego, gdzie w Indiach curry jest przygotowywane i jakie inne składniki są dodawane do dania.
Składniki:
- ½ łyżki oleju
- 1 średnia cebula posiekana
- 1 szklanka startej marchewki
- ¾ szklanki posiekanej papryki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 5 cm świeżego, posiekanego imbiru
- ½ łyżki curry
- ¾ łyżeczki kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- ¾ łyżeczki sól
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ¼ łyżeczki czarnego pieprz
- ½ szklanki passaty lub sosu pomidorowego
- 2 szklanki puree z dyni
- 1/2-1 szklanki bulionu warzywnego
- ¾ szklanki mleka kokosowego z puszki
- ewentualnie 6-8 liści świeżego jarmużu
- świeże zioła do dekoracji, np. pietruszka, kolendra, szczypior
- sok z limonki lub cytryny do skropienia curry
- ugotowany ryż do podania
Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej na patelni na średnim ogniu i podsmażamy cebulę, marchewkę i paprykę przez około 4-5 minut. Dodajemy czosnek i świeży imbir i smażymy przez kolejną minutę. Dodajemy wszystkie przyprawy, passatę, puree z dyni, bulion warzywny i mleko kokosowe. Mieszamy do połączenia składników. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 5-8 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec możemy dodać jarmuż i gotować jeszcze przez 1–2 minuty. Po wyłączeniu próbujemy i doprawiamy do smaku, dodajemy więcej soli, pieprzu i płatków czerwonej papryki do smaku.