
Zaraz po truskawkach i czereśniach w sadach zaczynają „królować” wiśnie. Szeroko wykorzystywane w domowym gospodarstwie do ciast, konfitur, kompotów, chutneyów, galaretek i oczywiście nalewek. Wiśnie zawdzięczają swój słodko-kwaśny smak naszej strefie klimatycznej. Różnica temperatur między nocą i dniem jest tak duża, że wiśnie w dzień nabierają słodyczy od słońca, a w nocy kwasowości. W medycynie ludowej sok z wiśni wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, ma właściwości przeciwzapalne – obniża gorączkę, łagodzi ból mięśni, poprawia wchłanianie leków. Poniżej przepis na nalewkę o lekko korzennym smaku, która w rozsądnych ilościach poprawi i zdrowie i humor.
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 800 ml alkoholu nalewkowego 70 %
- 200 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 goździki
- kawałek kory cynamonu, ok. 2-3 cm
Przygotowanie:
Do nalewki wiśniowej owoce możemy wydrylować z pestek przy pomocy drylownicy. Można wykonać nalewkę z całych owoców, należy jednak pamiętać, że owoce z pestką nie powinny stać zalane alkoholem dłużej niż 3 - 4 tygodnie. Wiśnie bardzo dojrzałe i bez uszkodzeń myjemy, odsączamy i wrzucamy do słoja lub gąsiora. Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w na 3 - 4 tygodnie. Co jakiś czas warto wstrząsnąć słojem aby rozpuścić cukier i miód. Po 3 -4 tygodniach zlewamy z owoców płyn, filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce na minimum 3 miesiące. Owoce z nalewki można użyć jako dodatek do ciast i deserów. Nie przesadzajmy jednak z ilością, są bardzo mocno nasączone alkoholem. Oczywiście aby uzyskać wiśniówkę błyskawicznie, nie czekając 3-4 tygodni, możemy użyć zaprawki o smaku CHERRY BRANDY z delikatną nutą pestki :)