Mąka z ciecierzycy należy do grona produktów bezglutenowych. Jest alternatywą dla mąki zbożowej pszenicznej czy żytniej. Produkuje się ją poprzez zmielenie suchych, prażonych ziaren ciecierzycy (grochu włoskiego), a następnie ich dokładnego przetarcia. Jest cennym źródłem białka oraz błonnika. Podczas gdy w naszym kraju mąka z ciecierzycy nie jest jeszcze zbyt popularna, na południu Europy (Francja i Włochy) czy w krajach arabskich i azjatyckich oraz Indiach, od wieków jest jednym z istotnych składników kuchni. Jedną z najbardziej popularnych przekąsek hinduskich jest pakora, którą przygotowuje się poprzez zanurzenie kawałków warzyw w cieście, a następnie smażenie ich w głębokim oleju. Mąka z ciecierzycy zwana w kuchni indyjskiej besan, w tej potrawie stanowi główny składnik panierki. Bardzo popularne są również słodkie kuleczki besan ladoo z kardamonem. Powszechnie znaną i lubianą potrawą z mąką z cieciorki w roli głównej jest też socca, zwana chlebem nicejskim. Podawana jest jako przystawka, a także z dodatkiem warzywnym lub mięsnym. Besan użyty samodzielnie nie nadaje się do przyrządzenia tradycyjnego ciasta, ale doskonale może sprawdzić się jako składnik naleśników, gofrów czy pizzy. Mąka z ciecierzycy jest też składnikiem falafeli czy popularnej w kuchni arabskiej pasty – hummusu. W dietach wegańskich dobrze sprawdzi się jako zamiennik jajka, pozwalając na lepsze zlepianie się składników np. warzywnych klopsików. Mąka z ciecierzycy to nieodłączny element słodyczy, placków, przekąsek kuchni indyjskiej ale nie tylko.
Składniki na 6 szt.:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego lub w całości
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- sól
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania patelni
- dodatki wg uznania, u nas: twarożek śmietankowy z ziołami, pierś z kurczaka, papryka czerwona, szparagi
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę i wodę za pomocą trzepaczki, nie przejmujmy się rzadką konsystencją mieszanki, to normalne. Przyprawy podsmażamy na gorącej patelni wcześniej posmarowanej odrobiną oliwy przez 3 do 5 minut. Dodajemy przyprawy do ciasta i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto musi odpocząć przez co najmniej 30 minut. Naleśniki powinny być dość cienkie i dobrze usmażone na odpowiednio naoliwionej patelni. Jeść na zimno lub ciepło z sałatą lub pikantnym daniem indyjskim.