Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Na niedzielę - sernik z wiśniami

0
sernik z wiśniami

Korzystając jeszcze z możliwości zrobienia czegoś pysznego z wiśni, których niestety sezon pomału się kończy, proponujemy sernik z kruszonką z płatkami migdałowymi. Ten przepis możemy wykonywać również z malinami, jagodami, brzoskwiniami, z każdymi owocami miękkimi. Niektórzy uważają, że sernik to wyzwanie. Nic bardziej mylnego, poniższy przepis spowoduje, że pozbędziecie się obaw i z chęcią wrócicie do tego przepisu. Aby dopełnić wiśniowe love, proponujemy do serniczka sporządzić likier lub nalewkę z koncentratu wiśniowego PROFIMATOR, lub użyć go jako polewę do sernika.

Składniki:

        spód:

  • 230 g herbatników owsianych
  • 80 g miękkiego masła
    masa serowa:
  • 1 kg gotowego sera na sernik np. President
  • 300g naturalnego jogurtu typu greckiego
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 500 g wiśni
    kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 90 g masła
  • 50 g płatków migdałowych

Wiśnie wydrylować, pozostawić do odcieknięcia na durszlaku. Piekarnik ustawiamy na 1600 C z funkcją góra-dół. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać składniki na kruszonkę, bez płatków, zagnieść kruszonkę rękami. Dodać płatki migdałowe i znów krótko zanieść, odstawić. Herbatniki przełożyć do blendera, lub rozkruszyć wałkiem w foliowej torebce. Dodać masło o temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masą miasteczkową. Docisnąć i wyrównać.  W misce umieścić ser, cukier, cukier wanilinowy, jogurt, skórkę z cytryny, budyń, wymieszać mikserem na gładką masę. Wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia składników. Gotową masę serową przełożyć miasteczkowy spód wyrównać. Wierzch równomiernie posypać kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 minut.
Nie przejmujmy się, że po wyjęciu z piekarnika sernik jest jak galaretka, „trzęsie się”. Nie powinien nas też zaniepokoić płyn wydostający się z tortownicy podczas pieczenia, to po prostu, tłuszcz z masy ciasteczkowej. Po wystudzeniu sernik włożyć na noc do lodówki, wtedy dobrze się zestali.

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Swojskie przepisy
Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

Rzodkiewki to jedne z nowalijek, kojarzą nam się z początkiem wiosny. Posiadają one liczne właściwości i wartości odżywcze. Te małe, niepozorne warzywa mają mało kalorii, a są skarbnicą witamin i minerałów, m.in. potasu, dlatego powinny włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, dlatego wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Rzodkiewka to warzywo, które nadaje potrawie wyrazistego smaku. Najprostszym przepisem z wykorzystaniem tego warzywa jest twarożek z rzodkiewką. Natomiast liście rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania zielonego pesto, które świetnie sprawdzi się jako sos do makaronu lub pasta kanapkowa. Aby wykorzystać w pełni możliwości tego warzywa o dość nietypowej porze dla tego procesu, proponujemy ukiszenie tych nowalijek. Kiszona rzodkiewka będzie wiosenną alternatywą dla jesiennych kiszonych ogórków czy kapusty.

Siarkowanie wina Od Teorii do Praktyki

Znaczenie Siarkowania w Procesie Winifikacji

Siarkowanie wina jest kluczowym elementem procesu winifikacji, odgrywającym zasadniczą rolę w zachowaniu jakości i stabilności gotowego produktu. Jest to etap, który pomimo swojej technicznej natury, ma bezpośredni wpływ na walory sensoryczne wina. Siarkowanie, czyli dodawanie dwutlenku siarki (SO2) do wina, jest praktykowane od setek lat. Jego głównym celem jest ochrona wina przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów oraz procesami utleniającymi, co jest szczególnie ważne w kontekście długotrwałego przechowywania wina.

Domowy wyrób sera - podstawowe pojęcia, które wprowadzą Cię w to satysfakcjonujące hobby

Serowarstwo, czyli biotechnologia, używana już  8000 lat temu

Serowarstwo, miało swój początek już w starożytności, przez co może być nazywane starożytną sztuką przetwarzania mleka i jest jednym z najstarszych przykładów biotechnologii używanej przez człowieka. Początki serowarstwa sięgają około 8000 lat wstecz, a pionierami tej techniki byli pierwsi hodowcy bydła, którzy zaczęli eksperymentować z fermentacją mleka w celu przedłużenia jego trwałości i poprawy smaku. Od egipskich grobowców, przez antyczną Grecję i Rzym, aż po średniowieczne klasztory, ser był cenionym produktem, który ewoluował i doskonalił się na przestrzeni wieków.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium