Korzystając jeszcze z możliwości zrobienia czegoś pysznego z wiśni, których niestety sezon pomału się kończy, proponujemy sernik z kruszonką z płatkami migdałowymi. Ten przepis możemy wykonywać również z malinami, jagodami, brzoskwiniami, z każdymi owocami miękkimi. Niektórzy uważają, że sernik to wyzwanie. Nic bardziej mylnego, poniższy przepis spowoduje, że pozbędziecie się obaw i z chęcią wrócicie do tego przepisu. Aby dopełnić wiśniowe love, proponujemy do serniczka sporządzić likier lub nalewkę z koncentratu wiśniowego PROFIMATOR, lub użyć go jako polewę do sernika.
Składniki:
spód:
- 230 g herbatników owsianych
- 80 g miękkiego masła
masa serowa: - 1 kg gotowego sera na sernik np. President
- 300g naturalnego jogurtu typu greckiego
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 500 g wiśni
kruszonka: - 150 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 90 g masła
- 50 g płatków migdałowych
Wiśnie wydrylować, pozostawić do odcieknięcia na durszlaku. Piekarnik ustawiamy na 1600 C z funkcją góra-dół. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać składniki na kruszonkę, bez płatków, zagnieść kruszonkę rękami. Dodać płatki migdałowe i znów krótko zanieść, odstawić. Herbatniki przełożyć do blendera, lub rozkruszyć wałkiem w foliowej torebce. Dodać masło o temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masą miasteczkową. Docisnąć i wyrównać. W misce umieścić ser, cukier, cukier wanilinowy, jogurt, skórkę z cytryny, budyń, wymieszać mikserem na gładką masę. Wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia składników. Gotową masę serową przełożyć miasteczkowy spód wyrównać. Wierzch równomiernie posypać kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 minut.
Nie przejmujmy się, że po wyjęciu z piekarnika sernik jest jak galaretka, „trzęsie się”. Nie powinien nas też zaniepokoić płyn wydostający się z tortownicy podczas pieczenia, to po prostu, tłuszcz z masy ciasteczkowej. Po wystudzeniu sernik włożyć na noc do lodówki, wtedy dobrze się zestali.