Oczywiście jak wszyscy wiemy, muffiny nie muszą być zarezerwowane wyłącznie dla słodkich wypieków. Przykładem tego są nasze wytrawne babeczki z warzywami serem żółtym i kiełbasą. Te apetyczne, kolorowe babeczki są doskonałym wyborem na śniadanie lub jako przekąska do pracy, szkoły czy do zabrania w podróż. Wariacji na temat wytrawnych maffinek jest wiele. Możemy dodatki stosować zamiennie. I tak zamiast proponowanego przez nas brokułu możemy dodać pomidor suszony, paprykę, ogórek konserwowy, gotowaną marchewkę, kalafior lub kukurydzę. To samo dotyczy dowolności użycia serów, świetnie zamiast żółtego sprawdzi się ser pleśniowy, mozzarella, camembert. Kiełbasę albo boczek możemy zastąpić chudszą wędliną typu kiełbasa szynkowa czy po prostu szynką. Świetnym uzupełnieniem do babeczek będą przeróżne sosy i dipy. To świetny sposób na podkreślenie smaku wytrawnych muffinek. Guacamole, hummus, tzatziki czy klasyczny sos czosnkowy to tylko kilka z wielu możliwości.
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag sera żółtego
- 15 dag masła
- 2 jajka
- 400 ml mleka
- 15 dag kiełbasy, kabanosów lub boczku wędzonego
- mielone chili
- sól, pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- warzywa ugotowane brokuły lub groszek cukrowy, itp.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wędlinę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Brokuł lub groszek musimy wcześniej obgotować. Następnie wystudzić, brokuł wymaga pokrojenia. Do mąki i proszku dodajemy jajka, warzywa, kiełbasę oraz ser. Doprawiamy do smaku chili i mieloną ostrą papryką. Następnie do masy dodajemy mleko i wymieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Foremki na muffiny wykładamy pergaminowym papierem do pieczenia, lub pieczemy w silikonowych babeczkach. Masę wkładamy do foremek do 2/3 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180 0 C z funkcją góra-dół i pieczemy przez 35-40 minut.