Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
PEKLA do KIEŁBASY ZWYCZAJNEJ 65g na 2kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
PEKLA do KIEŁBASY ZWYCZAJNEJ 65g na 2kg
Pekla do kiełbasy zwyczajnej to saletra z mieszanką aromatycznych ziół i przypraw. Świetnie sprawdzi się do przygotowania kiełbas parzonych i wędzonych. Dzięki peklowaniu mięso zachowa apetyczny kolor i będzie stabilne mikrobiologicznie. Tak przygotowane domowe wyroby zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia!
Przepis na Kiełbasę Zwyczajną
Składniki:
- 600 g łopatki
- 500 g karczku
- 400 g boczku
- 200 g słoniny
- 200 g wołowiny
- 100 g schabu
- 100 ml wody
- 1 opakowanie Pekli do Kiełbasy Zwyczajnej
- jelita wieprzowe
Przygotowanie:
Karczek, łopatkę oraz schab zmiel na maszynce o oczkach 12 mm. Boczek i słoninę zmiel na maszynce o oczkach 8 mm. Wołowinę zmiel dwukrotnie na najdrobniejszych oczkach. Do wołowiny dodaj 100 ml zimnej wody i wyrób ją aż do pojawienia się białego kleiku. Następnie wszystkie rodzaje mięsa połącz ze sobą, dodaj 1 opakowanie Pekli i dokładnie wyrób. Odstaw do lodówki na 24 h. Na 20 minut przed wyjęciem mięsa z lodówki, przygotuj jelita wieprzowe. Dokładnie opłucz je i pozostaw w letniej wodzie. Wyjmij mięso i wyrabiaj jeszcze przez chwilę, następnie spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Za pomocą maszynki do nadziewania napełniaj jelita (dosyć ciasno, ale umożliwiając skręcenie serdelków oraz ich uformowanie). Kiełbasę pozostaw do obsuszenia ok. 1-2 h w temperaturze pokojowej. Najlepiej w pozycji wiszącej np. na stojaku wędliniarskim. Po obsuszeniu przełóż kiełbasę do wędzarni i wędź w temperaturze 50-60°C przez 1,5 h (do uzyskania złotej barwy). Po tym czasie sparz kiełbasę w wodzie o temperaturze 75°C przez ok. 15 minut (odkrój fragment i skontroluj czy wyrób jest sparzony).
Składniki: sól kamienna niejodowana — chlorek sodu (NaCl), mieszanka ziół i przypraw (czosnek granulowany, pieprz czarny, majeranek, gałka muszkatołowa, czerwona papryka ostra), azotan potasu (E252).
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu, orzechów.
Polecamy również jelita wieprzowe dostępne w naszym sklepie!