Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
zioła DO KIEŁBASY WIEJSKIEJ na 5kg 310012
Opis
Zioła FRYKAS WUJKA TODORA do kiełbasy wiejskiej na 5kg
Mieszanka ziół do kiełbasy wiejskiej to doskonała kompozycja aromatycznych ziół i przypraw podkreślająca jej walory smakowe i zapachowe.
Pyszna domowa kiełbasa - idealnie dobrana mieszanka ziół i przypraw, podkreśli smak własnoręcznie przygotowanych kiełbas, których zapach i smak przypomni Ci te z najlepszych wiejskich masarni!
Bez soli, cukru i glutaminianu sodu - mieszanka nie zawiera soli, cukru ani sztucznych polepszaczy smaku dzięki czemu Twoje domowe kiełbasy będą nie tylko smaczne, ale także zdrowe!
Naturalny skład - pieprz czarny, papryka słodka czerwona, ostra papryka, gałka muszkatołowa, czosnek, majeranek
Na 5 kg mięsa - 20 g mieszanki wystarczy Ci na przygotowanie swojskiej kiełbasy z ok 5 kg mięsa!
Prosta w użyciu - gotową mieszankę wystarczy dodać bezpośrednio do zmielonego mięsa
Do kiełbasy wiejskiej - mieszanka ziół i przypraw to idealna kompozycja, która podkreśli smak i zapach Twoich swojskich wyrobów! Mieszanka podkreśli smak własnoręcznie przygotowanej kiełbasy, a brak sztucznych polepszaczy smaku w składzie sprawi, że będzie ona zdrowsza niż te dostępne w sklepach! Skład nie zawiera również soli i cukru. To Ty decydujesz więc, ile dodasz ich do swoich wyrobów. Dzięki specjalnie wyselekcjonowanym składnikom wzbogacisz smak domowej wędliny, którą podać możesz na zdrowe kanapki lub na wielkanocny stół bez obaw o zdrowie swoje i bliskich! Opakowanie wystarcza na przygotowanie kiełbasy z ok. 5 kg mięsa.
Przepis na kiełbasę wiejską
Składniki na 5 kg kiełbasy:
4 kg wieprzowiny (karczku lub łopatki)
0,5 kg wołowiny
0,5 kg boczku lub słoniny
100 ml zimnej wody
15 g saletry potasowej
75 g soli
1 opakowanie Do kiełbasy wiejskiej - mieszanka ziół i przypraw
Przygotowanie:
Mięso pokrój na kawałki, części tłuste zmiel na drobnym sicie, części chude na grubszym sicie lub szarpaku. Wołowinę zmiel osobno na najdrobniejszych oczkach i wyrób z 100 ml zimnej wody, tak aby wydzielił się biały kleik, który zwiąże całą masę mięsną. Połącz ze sobą zmielone rodzaje mięsa, dodaj saletrę, sól i przyprawy. Całość dokładnie wyrób, przykryj i odstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie, ok. 3 h przed przystąpieniem do nadziewania mięsa, przygotuj i namocz jelita w letniej wodzie (ok. 25°C). Mięso wyjmij z lodówki ok. godziny przed nadziewaniem, aby delikatnie się ogrzało.
Jelita napełnij przy użyciu nadziewarki, formując równomierne odcinki kiełbasy. Napełnione kiełbasy rozwieś do obsuszenia na kilka godzin w temperaturze pokojowej (można użyć wentylatora), aż jelito delikatnie ściemnieje.
Kiedy będzie dobrze osuszone, umieść w wędzarni i wędź w temperaturze 40 - 60°C przez ok. 4h (do osiągnięcia delikatnie brązowej barwy).
Po wyjęciu z wędzarni kiełbasę patrz przez ok. 18 - 20 min, wkładając ją do wody o temperaturze 75 - 80°C i utrzymując zadaną temperaturę w czasie całego procesu parzenia. Po sparzeniu rozwieś do wyschnięcia w chłodnym miejscu.
Składniki: pieprz czarny, papryka słodka czerwona, ostra papryka, gałka muszkatołowa, czosnek, majeranek
Nie zawiera soli, cukru, substancji konserwujących i glutaminianu sodu.
Na terenie zakładu pakującego wykorzystywane są produkty alergenne: gorczyca, seler, soja, sezam, gluten, orzechy.
Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr partii na opakowaniu.