Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 9:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Malinowo i słodko…

0
Malinowo i słodko…

Maliny w tym roku są wyjątkowo słodkie i jest ich bardzo dużo w przydomowych ogródkach, dlatego mamy przepis na przepiękne i przesmaczne ciasto, tzw. malinową chmurkę. Różnorodność warstw, z których jest zrobione, ich konsystencja i smaki powodują, że ciasto jest niezwykle lubiane przez amatorów sztuki cukierniczej. Słodkie, kruche ciasto, lekko kwaskowa galaretka z malinami, puszysty krem z mascarpone i chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Przecież to istna poezja smaków. Nie zaprzeczamy, że jest trochę pracochłonne, ale warte tego czasu. Najlepiej, jeśli planujecie pochwalić się ciastem rodzinie i znajomym, wykonać je dzień wcześniej. Po „przenocowaniu” w lodówce będzie je łatwiej kroić.

Składniki:

ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka rozmiar L
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

galaretka z malinami:

krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii

beza:

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiewamy i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia, wanilię i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę i owiniętą w folię spożywczą wkładamy do lodówki na 60 minut. Prostokątną blachę lub dużą tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wykładamy dno formy, można wcześniej rozwałkować. Wyrównujemy i ponownie schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190 – 200°C do uzyskania złotego koloru (przez około 15 – 20 minut lub krócej). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzamy i mieszamy z malinami. Można użyć mrożonych malin, należy jednak pamiętać, że wtedy galaretka tężeje szybciej. Wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i ponownie schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy mikserem, do otrzymania sztywnej piany. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Na koniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Blachę z piekarnika wykładamy papierem i obrysowujemy kształt formy w której piekliśmy kruche ciasto. Masę bezową wykładamy na papier nie rozsmarowując jej do samych linii na papierze na wielkość blachy. Oprószamy płatkami migdałów. Bezę pieczemy w temperaturze 140°C około 1 godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i wystudzamy. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Schłodzone ciasto z galaretką wyjmujemy z lodówki, krem wykładamy na galaretkę, wyrównujemy. Na wierzch kładziemy bezę. Schładzamy przez 2 godziny w lodówce. Ciasto kroi się najlepiej po nocy w lodówce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Swojskie przepisy
Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

Oczywiście jak wszyscy wiemy, muffiny nie muszą być zarezerwowane wyłącznie dla słodkich wypieków. Przykładem tego są nasze wytrawne babeczki z warzywami serem żółtym i kiełbasą. Te apetyczne, kolorowe babeczki są doskonałym wyborem na śniadanie lub jako przekąska do pracy, szkoły czy do zabrania w podróż. Wariacji na temat wytrawnych maffinek jest wiele. Możemy dodatki stosować zamiennie. I tak zamiast proponowanego przez nas brokułu możemy dodać  pomidor suszonypaprykęogórek konserwowy,  gotowaną marchewkę, kalafior lub kukurydzę. To samo dotyczy dowolności użycia serów, świetnie zamiast żółtego sprawdzi się ser pleśniowymozzarellacamembert. Kiełbasę albo boczek możemy zastąpić chudszą wędliną typu kiełbasa szynkowa czy po prostu szynką. Świetnym uzupełnieniem do babeczek będą przeróżne sosy i dipy. To świetny sposób na podkreślenie smaku wytrawnych muffinek. Guacamole, hummus, tzatziki czy klasyczny sos czosnkowy to tylko kilka z wielu możliwości.

Galaretka cytrynowa z cukinii

Galaretka cytrynowa z cukinii

Galaretka cytrynowa z cukinii jest ciekawą alternatywą dla dżemów owocowych. Dżem z cukinii z galaretką jest rewelacyjnym dodatkiem do grzanek, tostów, placków i naleśników na słodko. Jego zaletą jest również to, że można go przygotowywać o każdej porze roku. Cukinia, która jest warzywem dyniowatym odkwasza organizm, poprawia pracę przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność, wpływa na poprawę wzroku. Dodatek cytryny sprawi, że galaretka nabierze wakacyjnego, śródziemnomorskiego charakteru. Ze względu na neutralny smak cukinii, cytryna nadaje wiodący, cytrusowy charakter dżemowi. Cytryna to owoc, który z uwagi na kwaśny smak nie jest spożywana jak pomarańcze czy mandarynki. Wykorzystuje się ją jako dodatek do zimnych napojów w okresie letnim (wody, lemoniady) oraz podczas chłodniejszych pór roku do przygotowania rozgrzewających napojów. W okresie zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe często wykorzystuje się ją jako dodatek do herbaty z imbirem i miodemCytryna to również składnik marynat mięsnych, zapewniając im kruchość. Owoc cytryny sprawia, że smak potraw słodkich i wytrawnych jest bardziej zaznaczony. Często wykorzystuje się ją także do skropienia ryb.

Gulasz w słoiku

Gulasz w słoiku

Nazwa gulasz pochodzi od węgierskiego dania będącego w zasadzie gęstą zupą pełną kawałków mięsa i papryki. Nazwa pochodzi od pasterzy (po węgiersku gulyás), którzy wypasali bydło na nizinach. Proste, danie pasterskie, które sobie przyrządzali, nazwano więc gulaszem. Do przygotowania gulaszu używa się najczęściej mięsa wieprzowego (np. łopatki wieprzowej lub szynkiboczku), cebuli, marchwi, paprykismalcu lub oliwy, mielonej słodkiej paprykimielonej ostrej papryki, czosnku, bulionu lub rosołu, sosu sojowego, liści laurowychziela angielskiego, koncentratu pomidorowego, pieczarek, masła i mąki. Nasza propozycja to gulasz do słoików. Do zabrania na wakacje, dla studenta i na wszelki wypadek, gdybyśmy mieli niespodziewaną wizytę. 

Rogale z makiem

Rogale z makiem

Rogale to odmiana delikatnego pszennego pieczywa, najczęściej. Jego kształt nawiązuje do rogów krowy. Najczęściej posiada kruchą skórkę i jest posypywany makiem albo kruszonką. Niekiedy zawiera słodkie nadzienie. Jest to idealne pieczywo nie tylko na śniadanie. Te z naszego przepisu są niezwykle puszyste i mleczne. Idealne na wytrawnie lub na słodko. A na jaki wariant się zdecydujemy zależy od naszych preferencji ewentualnie chwilowego kaprysu. Rogale z makiem w wersji wytrawnej świetnie smakują z szynką, serkiem twarogowym, świeżym ogórkiem i rukolą, z serem żółtym. Na słodko z ulubionym dżemem, kremem czekoladowym. Świeżutkie najlepiej zaś smakują z samym masłem. naszej strony zachęcamy do spróbowania rogali z kaszanką. Tak to prawda, jest to zaskakujące połączenie. Tak najczęściej podje się chałkę, ale nasz maślany rogal równie dobrze się z nią skomponuje. W tym celu należy przekroić rogala wzdłuż i opiec go na opiekaczu. Następnie położyć na nim przygrzaną kaszankę a na koniec przyozdobić skarmelizowaną lub marynowaną cebulą i konfiturą z żurawiny.

Plastry pomidora w marynacie

Plastry pomidora w marynacie

Ojczyzną pomidora jest Ameryka Południowa. Aztekowie uprawiali je już w V wieku p.n.e.  Do Włoch pomidory zostały sprowadzone prawdopodobnie w XVI w.  Jednak na początku były traktowane wyłącznie jako roślina ozdobna lub zioło. Dopiero z czasem zaczęto odkrywać ich kulinarne zalety. Włosi najpierw przygotowywali z nich sos, z dodatkiem cebuliczosnku i natki pietruszki oraz soli i pieprzu a dopiero później dołączono do sosu świeżą bazylię. Obecnie kuchnia włoska została zdominowana przez pomidory.  Sprzyja temu oczywiście odpowiedni klimat do ich uprawy. Nasza propozycja to jednak mało włoska sprawa. To raczej środkowo europejskie i wschodnio europejskie klimaty. Pomidory marynowane z plastrami cebuli. Marynowanie polega na konserwacji żywności w nośniku zapobiegającym jej rozkładowi, ale z pominięciem fazy kiszenia. Popularne są zwłaszcza marynaty z octu oraz z oliwy, a także z wina. Znane i wykorzystywane już od starożytności. Zarówno marynować, jak i kisić, można większość warzyw. W Polsce najczęściej przyrządza się w ten sposób ogórki, kapustę, tworzy zestawy sałatkowe. Jednak z otwarciem na świat ten realny i ten wirtualny eksperymentujemy z coraz większą śmiałością. Nasze pomidory z plastrami cebuli sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek i dań głównych.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
KOREK GUMOWY  DO BALONU  fi 51 647051
KOREK GUMOWY DO BALONU fi 51 647051

3,90 zł

3,17 zł

szt.
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,48 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

9,33 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
ZAMOJSCY drożdże winiarskie UNIWERSALNE
ZAMOJSCY drożdże winiarskie UNIWERSALNE

2,00 zł

1,63 zł

szt.
RURKA do balonu FERMENTACYJNA  MINIv2  405602
RURKA do balonu FERMENTACYJNA MINIv2 405602

2,50 zł

2,03 zł

szt.
ZAMOJSCY POŻYWKA dla drożdży winiarskich
ZAMOJSCY POŻYWKA dla drożdży winiarskich

2,00 zł

1,63 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium