Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 9:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Malinowo i słodko…

0
Malinowo i słodko…

Maliny w tym roku są wyjątkowo słodkie i jest ich bardzo dużo w przydomowych ogródkach, dlatego mamy przepis na przepiękne i przesmaczne ciasto, tzw. malinową chmurkę. Różnorodność warstw, z których jest zrobione, ich konsystencja i smaki powodują, że ciasto jest niezwykle lubiane przez amatorów sztuki cukierniczej. Słodkie, kruche ciasto, lekko kwaskowa galaretka z malinami, puszysty krem z mascarpone i chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Przecież to istna poezja smaków. Nie zaprzeczamy, że jest trochę pracochłonne, ale warte tego czasu. Najlepiej, jeśli planujecie pochwalić się ciastem rodzinie i znajomym, wykonać je dzień wcześniej. Po „przenocowaniu” w lodówce będzie je łatwiej kroić.

Składniki:

ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka rozmiar L
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

galaretka z malinami:

krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii

beza:

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiewamy i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia, wanilię i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę i owiniętą w folię spożywczą wkładamy do lodówki na 60 minut. Prostokątną blachę lub dużą tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wykładamy dno formy, można wcześniej rozwałkować. Wyrównujemy i ponownie schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190 – 200°C do uzyskania złotego koloru (przez około 15 – 20 minut lub krócej). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzamy i mieszamy z malinami. Można użyć mrożonych malin, należy jednak pamiętać, że wtedy galaretka tężeje szybciej. Wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i ponownie schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy mikserem, do otrzymania sztywnej piany. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Na koniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Blachę z piekarnika wykładamy papierem i obrysowujemy kształt formy w której piekliśmy kruche ciasto. Masę bezową wykładamy na papier nie rozsmarowując jej do samych linii na papierze na wielkość blachy. Oprószamy płatkami migdałów. Bezę pieczemy w temperaturze 140°C około 1 godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i wystudzamy. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Schłodzone ciasto z galaretką wyjmujemy z lodówki, krem wykładamy na galaretkę, wyrównujemy. Na wierzch kładziemy bezę. Schładzamy przez 2 godziny w lodówce. Ciasto kroi się najlepiej po nocy w lodówce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Swojskie przepisy
Czas na pożegnanie ze szparagami

Czas na pożegnanie ze szparagami

W towarzystwie szparagów idealnie sprawdzą się sery, stąd nasza propozycja na ciepłą kolację lub obiad, tarta serowo szparagowa. Idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Postawiliśmy na mix serów: ricotty, gorgonzoli i parmezanu. Ricotta to miękki, niedojrzewający, delikatny, kremowy ser włoski. Powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych takich jak mozzarella czy parmezan. Parmezan natomiast to twardy ser podpuszczkowy, wytwarzany z krowiego mleka. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Najczęściej używany jest jako posypka do makaronów, risotto, zup, zapiekanek i pizzy. Ser gorgonzola ma charakterystyczną niebieską pleśń, dlatego nazywany jest również niebieskim serem. Pochodzi z miasteczka Gorgonzola w Lombardii w północnych Włoszech. Pierwsze wzmianki o tym rodzaju sera pojawiły się pod koniec X w. Przechowywano go w jaskiniach, gdzie rozwijały się kultury pleśni nadające gorgonzoli specyficzny smak oraz aromat. Nie miały jednak szkodliwego wpływu na organizm. Jak wiecie w naszym sklepie jest dużo produktów i akcesoriów do produkcji serów. Zapraszamy do własnoręcznego przygotowania domowych serów i wsparcie się naszymi produktami.


Affogato włoskie smaki

Affogato włoskie smaki

Popularny włoski deser składa się tylko z dwóch składników, espresso i lodów, a mimo to efekt jest absolutnie ekstrawagancki i pyszny. Choć pochodzi z Włoch, kraju kawy i gelato, to nie jest do końca jasne, kiedy to się powstało. Do połączenia deseru z napojem wykorzystuje się espresso, więc musiało ono powstać po wynalezieniu pierwszego ekspresu do kawy w XIX wieku. Dziś najbardziej popularne jest we Florencji. Affogato po włosku oznacza „ utopiony ” i jest jednym z  najprostszych deserów, jakie możemy wykonać. To duża gałka lodów waniliowych polana gorącym espresso. Jakie to proste, prawda? Kiedy affogato jest gotowe do podania, lody wyglądają, jakby utopiły się w kawie. Tradycyjnie affogato przygotowywano z  lodami Fior di latte , co oznacza „kwiat mleka”. To włoskie lody bez jajek, czekolady i wanilii: jedynymi składnikami są mleko, śmietanka i cukier. Dziś oprócz lodów śmietankowych często używane do affogato są lody waniliowe, straciatella, czekoladowe i orzechowe. A ponieważ mamy wspaniałą wanilię w naszym sklepie, chcemy Was zachęcić do wykonania lodów z śmietanki, mleka skondensowanego oraz wanilii.

Kurczak podwójnie soczysty

Kurczak podwójnie soczysty

Mięso z kurczaka, a szczególnie pierś jest bardzo delikatnym mięsem. Pierś z kurczaka, czyli jedno z najpopularniejszych, ale i najbardziej wymagających mięs, jeśli chodzi o uzyskanie soczystości. Pierś z kurczaka to chude mięso, zawiera bardzo mało tłuszczu, co z jednej strony jest jej atutem, z drugiej jednak sprawia, że łatwo ją przesuszyć. Wysoka temperatura, zbyt długi czas smażenia i brak odpowiedniego przygotowania to prosta droga do suchego, włóknistego mięsa. Jednym ze sposobów nadania soczystości piersiom jest włożenie ich na co najmniej 30 minut do marynaty. Świetnie sprawdzają się marynaty na bazie jogurtu, kefiru, oliwy z oliwek, z dodatkiem ziół, czosnku, cytryny, miodu, musztardy czy sosu sojowego. Dobrą praktyką jest również smażenie piersi na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej na średnio-wysokim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu. Czas smażenia zależy od grubości mięsa, ale zazwyczaj wystarczą 3–4 minuty z każdej strony. I ostatnim kluczowym elementem jest odstawienie przygotowanego mięsa pod przykryciem na 5 do 10 minut, aby odpoczęło. Nasza propozycja to pierś z kurczaka w przyprawie Kurczak soczysty, która pozwala nam ominąć etap marynowania. Niesamowicie aromatyczna, o bogatym składzie. W składzie naszej przyprawy znajdziecie: sól, cukier, paprykę słodką, paprykę ostrą, czosnek, lubczyk, majeranek, pomidor suszony, marchew, pietruszkę, cząber, tymianek, kminek, gałkę muszkatołową, bazylię, rozmaryn, szałwię, pora oraz pieprz biały. Poprzez smażenie piersi na patelni w papierze do pieczenia uzyskamy podwójnie soczysty efekt.

Grzaniec w czerwcu?

Grzaniec w czerwcu?

Tak, tak wiemy. Grzaniec w czerwcu?! A jednak. Nie możemy przecież odmówić członkowi rodziny czegoś co bardzo lubi, niekoniecznie w wersji na ciepło. Zatem zaimprowizowaliśmy i stworzyliśmy drinka z rumu, plastrów cytrusów oraz kostek lodowych zrobionych z koncentratu Grzaniec. Nasz ulubiony Grzaniec firmy Profimator, zrobiony jest na bazie soków owocowych: jabłkowego, śliwkowego, z suszonych śliwek, gruszkowego. Oczywiście zawiera w swoim składzie ekstrakt z cynamonu oraz z goździków, ale w takiej ilości nadają mu one subtelnego aromatu, nie mają właściwości rozgrzewających. Sam producent podaje nam na opakowaniu gotowy przepis na drinka śliwkowego, zmieszanego z wódki, koncentratu Grzaniec, soku z limonki i wody. Jak jednak widzicie możliwości kreowania są nieograniczone i tak naprawdę wszystko zależy od Waszej wyobraźni. Oczywiście jeśli macie ochotę na tradycyjny grzaniec na ciepło, w naszym sklepie znajdziecie wszystko co jest do niego potrzebne, od produktów do wytwarzania win i alkoholi (np. drożdże gorzelnicze do rumu, zaprawek do alkoholu rumu), poprzez przyprawę do grzanego wina i piwa, zaprawkę do alkoholu DARY NATURY WINO GRZANE susz zioła, koncentrat Profimator Grzaniec Zimowy i wszelkie przyprawy typu cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, chili czy pieprz. Polecamy i zapraszamy

Czereśnie dobro luksusowe

Czereśnie dobro luksusowe

Czereśnia jest dziś synonimem luksusu. Ceny tych owoców szybują do niemożebnych wartości. Wtedy ciężko mówić o opłacalności robienia z nich przetworów. Jednak wielu z nas jest szczęśliwym posiadaczem sadu ze starymi odmianami czereśni np. Majówki. To plenna odmiana, która w tym roku owocuje wyjątkowo obficie. Sezon na czereśnie jest dość krótki. Zwykle zaczyna się w czerwcu i trwa do połowy lipca. Oprócz jedzenia czereśni na surowo, bezpośrednio lub jako dodatek do deserów lodowych czy sałatek np. z bobem, orzechami i fetą, możemy z nich zrobić przepyszne pierogi, zupę czereśniową, koktajle mleczne czy kompot. W przypadku nadmiaru proponujemy zamknąć je do słoików jako dżemy, konfitury, kompoty, słodkie marynaty, chutneye lub nalewki. Możemy je również suszyć i kandyzować, czyli poddać je procesowi smażenia, w gęstym syropie cukrowym, aby je zakonserwować i uczynić dłużej przydatnymi do spożycia. Takie kandyzowane czereśnie użyjemy do ciast, deserów, oraz jako dodatek do dań wytrawnych, np. serów czy pieczonych mięs. Aby przetworzyć ten przepyszny owoc, tak jak lubicie, zapraszamy do nas po szereg produktów i akcesoriów do przetwórstwa: słoików, zakrętek, lejków do słoików, butelek, suszarek oraz szczotek do mycia butelek, zbiorników spożywczych, cukru trzcinowego, Frukta-Żelu, drylownic, sokowników, różnego rodzaju korków, etykiet, oraz mnóstwa innych rzeczy, które znajdziecie w naszym sklepie stacjonarnym oraz internetowym.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
BLACK LABEL TURBO  18% 90g drożdże gorzelnicze
BLACK LABEL TURBO 18% 90g drożdże gorzelnicze

11,00 zł

Cena regularna: 11,60 zł

Najniższa cena: 11,60 zł

8,94 zł

Cena regularna: 9,43 zł

Najniższa cena: 9,43 zł
szt.
HAKI wędzarnicze duże S-3/15cm 1szt
HAKI wędzarnicze duże S-3/15cm 1szt

1,50 zł

1,22 zł

szt.
HAKI wędzarnicze  S-4/14  1szt
HAKI wędzarnicze S-4/14 1szt

2,00 zł

1,63 zł

szt.
osłonka POLIAMIDOWA 1m fi 95mm  wędliniarska 120°C
osłonka POLIAMIDOWA 1m fi 95mm wędliniarska 120°C

1,90 zł

1,54 zł

szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
KLIPSY do zaciskarki wędliniarskiej Browin 60 szt.
KLIPSY do zaciskarki wędliniarskiej Browin 60 szt.

5,50 zł

4,47 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium